Hlavní obsah

A je konec. Porsche se definitivně rozloučilo s diesely

Foto: Porsche

Porsche Cayenne

Když Porsche poprvé přišlo s dieselovým motorem v modelu Cayenne, fanoušci značky takřka pořádali protesty. SUV a ještě diesel? To na ně bylo až moc. Jenomže čas následně ukázal, že toto spojení funguje a najdou se opravdu tací, kteří naftové porsche chtějí. Od té doby uplynulo mnoho času a s diesely u Porsche je konec.

Článek

Staré pořekadlo, že nafta patří do kamen, dostává v poslední době zcela nové obrysy. Po letech, kdy na diesel řada motoristů nedala dopustit, se tento druh paliva dostává na černou listinu. Dnes už všichni víme, že dieselové agregáty nejsou zrovna dvakrát přívětivé pro životní prostředí, nové benzinové motory je dohnaly ve spotřebě a navíc jde o fosilní palivo, které v očích mnohých nemá budoucnost. A vypadá to, že mají pravdu. Jak řidiči, tak samotné automobilky od nafty postupně upouštějí.

Porsche tvrdí, že mezi jeho zákazníky je příznivců dieselů čím dál tím méně. Zákazníci chtějí výkonné benzinové motory nebo hybridní a elektrické pohony. Proto přistoupilo k velmi odvážnému kroku a oznámilo, že do roku 2022 elektrifikuje všechny své modelové řady, což se nejspíše dotkne i modelu 911. Vznětové motorizace tak už ve vozech Porsche od tohoto roku nedostanou žádné místo.

Jednotliví dealeři značky ovšem mají velké množství skladových modelů s diesely, ale pokud byste dnes chtěli jít a objednat si například Panameru s naftou pod kapotou, nepochodíte.  Porsche velmi rychle stáhlo všechny vznětové motory z konfigurátoru a doufá, že se všem do výše zmíněného roku podaří skladové zásoby doprodat. Teno krok stuttgartské značky má možná ještě jeden důvod. Už během příštího roku Porsche ukáže svůj vůbec první elektromobil, který se bude jmenovat Taycan. Další elektromobil a minimálně ještě jeden hybrid budou pak následovat během několika dalších let. Jde o velmi odvážný krok, který jen ukazuje, že fosilní paliva nejspíš už zářná budoucnost nečeká.

Reklama

Související témata:
Načítám