Hlavní obsah

5 základních pravidel, jak se správně chovat k motorkářům

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezóna motorek naplno začala. Pojďme si tedy připomenout základní pravidla chování v provozu mezi řidiči automobilů a motorek. Cílem obou skupin by mělo být úspěšné a bezpečné dojetí do cíle a ohleduplnost.

Článek

1. Dejte motorkám prostor

Motorka má oproti autu značnou výhodu v malých rozměrech. Počítejte tedy s tím, že při stání v koloně okolo vás může projet motocyklista a zbytečně mu neblokujte cestu. A že těch kolon nyní přes léto všude je...

2. Mějte přehled o okolí vozu

Motocyklista se snadno ztratí ve slepých úhlech, dávejte tedy dvojnásobný pozor. Pokud uvidíte, že vás dojel člověk na motorce a chce předjíždět, uhněte se mu alespoň v rámci možností na stranu. Vás to nic nestojí a on tak ví, že může předjíždět, přičemž často ani nemusí opustit svůj pruh.

Foto: Archiv Garáž.cz

3. Nechte jej jet rychle

Může to znít šíleně, ale hned to vysvětlím. Popravdě nejhorší pro mě jako řidiče je, když přede mnou jede pomalý motorkář. Stačí mu ubrat plyn, a motorka výrazně brzdí motorem, aniž by se rozsvítila brzdová světla. Mnoho motorkářů pak jezdí svižněji, nicméně i to má svůj důvod. V teplém ochranném oblečení je jim v tropických vedrech samozřejmě horko, takže pro soustředěnost motorkáře je lepší, když se chladí vzduchem a jede spíše rychleji. Je nesmysl je v tomto jakkoliv omezovat či jim dokonce dělat naschvály, jednoduše se s tím smiřte.

4. Pořádně se rozhlížejte

Při vjíždění do křižovatky se pořádně rozhlédněte, zda něco nejede. Mnoho tragických nehod se stává právě proto, že řidič auta motorkáře přehlédne. Dříve měly motorky povinnost svítit i ve dne, zatímco auta ne, a to právě proto, aby byla motorka jasně rozlišitelná. To už dnes neplatí, a tak o to obezřetnější musíte být. Opět se hodí počítat s tím, že motorka může jet rychleji. Rozhodně je to lepší, než si dosmrti vyčítat zmařený život.

Foto: Archiv Garáž.cz

5. Motorkář je extrémně zranitelný

Sami motorkáři na tuto skutečnost často nedbají, tak na ni dbejte alespoň vy, řidiči aut. Motorkář je ten, který může umřít i po lehkém kontaktu, ne vy ve voze. Proto buďte maximálně ohleduplní i k těm méně vychovaným motorkářům.

Reklama

Načítám