Hlavní obsah

Zeman je Volha, Babiš zase Bentley: Politici jako auta

Foto: Archiv Garáž.cz

Občas je potřeba si z práce udělat legraci a odlehčit ji, aby se člověk nezbláznil. A proto jsme si vymysleli, že přidělíme politikům auta, která se budou hodit k jejich charakterům. Souhlasíte s naším výběrem?

Článek

Nebylo to vůbec jednoduché, v redakci jsme dlouhé hodiny přemýšleli, vymýšleli a taky se u toho hodně zasmáli. Padali různé návrhy a každý musel na stůl zároveň položit argumenty, proč by měl zmíněný vůz k danému politikovi patřit. Sami zhodnoťte, jak dobře jsme se trefili. U některých jsme přesvědčeni, že design či projev auta se dokonale shoduje s politikovým charakterem či vzhledem. 

1. Miloš Zeman - Volha

Jako první vás napadne spojení s Ruskem, což je také pravda, ale nám tahle volba hlavně připomíná stará dobrá devadesátá léta a taxikaření, se kterým je spojená typická mluva a chování obhroublého hulváta. Volha je navíc opulentní, rozkydlá, velká, nadutá a nasávající benzin. Její charakter přesně sedí k našemu prezidentovi. A kombi se hodí na chatu na Vysočinu.

Foto: Archiv Garáž.cz

2. Andrej Babiš - Bentley Continental GT

Ne ne, tady nejde o bohatství, ale spíše o staré přísloví "na vrch huj, ve spod fuj". Bentley působí jako neskutečně luxusní vůz se silným motorem, který by vám měl zvednout prestiž. To ovšem jen na první pohled, kterému uvěří pouze neznalí v oblasti automobilů. Jinak se pod jeho karosérií schovává už několik let starý a neúspěšný pokus Volkswagenu o lidově luxusní vůz, Phaeton. A jízdně na tom Continental GT také není zrovna hvězdně. Takže se pod relativně "hezkou" a omamující skořápkou skrývá zastaralý, na finance náročný a ne moc inovativní vůz, vyznávávající staré pořádky. Jak přesné...Andreji.

Foto: Archiv Garáž.cz

3. Bohuslav Sobotka - Tata Nano

Bohouš je trochu chudák, protože tohle auto si částečně vysloužil i díky své přezdívce "Vajíčko". Ano, on opravdu vypadá podobně jako Tata Nano, co říkáte? Zároveň se podobně chová. Chtěl by dobro pro všechny, aby všechno stálo málo peněz, ale vůbec mu nevadí, že kvalita bude na bodu mrazu. Tata Nano měla být novodobým lidovým vozítkem pro rozvojové země. Nestalo se, protože s ní stačilo zaškobrtnout o trochu větší evropský vůz a už si pro vás jeli havrani. Asi takhle to dopadne i ze sociální politikou Bohuslava Sobotky. Vypadá jako Nikola Šuhaj, který chce zachránit chudé, ale když s ním půjdete, skončíte ve finančních bažinách v boji o holý život. Tahle dvojice si skvěle sedí. 

Foto: Archiv Garáž.cz

4. Tomio Okamura - Aston Martin Cygnet

Tak tady to bylo jasné. Přednedávnem v automobilovém průmyslu zavládla ekologická hysterie a výrobci supersportovních aut přemýšleli, jak srazit emise. Aston na to šel šalamounsky. Koupil si od Japonců Toyotu IQ, která měla pěkně malé emise a předělal ji na Aston Martin Cygnet, čímž si snížil emisní průměr. Angličané vlastně vyrobili takového automobilového Okamuru. Ten je také Japoncem, ale přitom hlasá myšlenky podobné příznivcům vlastnecké kapely Ortel a tváří se hrozně česky a tradičně.

Foto: Archiv Garáž.cz

5. Matěj Stropnický - Peugeot Ion

Tenhle člověk si od nás moc slušných slov nevysloužil, byť jeho otce jako herce respektujeme a máme možná i rádi. Když jsme si namáhali mozkové závity, tak jediným automobilem, který by se mohl svým charakterem rovnat Matěji Stropnickému je Peugeot Ion. Je to také velký ekoterorista, ale přitom klame tělem, protože ho vyrobil někdo jiný, rudý. Designově se snaží být in, ale přitom je strašně ošklivý. A jeho přínos pro lidstvo? Téměř nulový. Nikdo ho kromě několika státních institucí a novinářů ani nevyzkoušel. Od počátku vypadá, jako že spasí svět, ale reálně je extrémně nevýkonný, předražený, nic nevydrží a chtěl by se sdílet s ostatními.

Foto: Archiv Garáž.cz

6. Jiří Paroubek - Google car

Jirka Paroubek už nějakou dobu v politice není (zrovna řeší trable se svojí manželkou), ale prý plánuje velký comeback. I proto jsme ho do našeho výběru vybrali a nad jeho automobilovým ekvivalentem dlouze přemýšleli. Nakonec jsme přistoupili spíše k designovému srovnání. Google Car má totiž na své střeše také jednu ohromně "krásnou" bradavici. Zároveň se řídí sám a je autonomní, což v posledních pár letech byl i Jirka Paroubek. 

Foto: Archiv Garáž.cz

7. Daniel Ťok - policejní Passat 

Ministra dopravy jsme nemohli vynechat, je to možná v současnosti náš "nejoblíbenější" politik, kterého s radostí sobě vlastní popichujeme. Vymýšlí totiž takové kraviny, že se nám z toho občas zastavuje rozum. No a jaké jiné auto by se k němu hodilo, než policejní Passat, který všechno vidí, monitoruje a pokutuje. I Ťok by nás měl nejradši na silnici pod neustálým dohledem. Navíc má rád předražené zakázky (často bez výběrového řízení) a taková byla i ta na dodávku Volkswagene Passat R36 pro naší dopravní policii. Jeho zálibou pak jsou dálnice.

Foto: Archiv Garáž.cz

8. Jiří Dolejš - Lada Niva

V tomto případě jsme nemuseli dlouho váhat. Správný komunista má rád zavedené pořádky, nalajnované pěti či desetiletky a věci, které fungují stále stejně. No a právě taková je Lada Niva. Je tady s námi už pěkně dlouho, od dob komunismu se téměř vůbec nezměnila a dalších pět nebo deset let tu ještě bude. Navíc je to vytrvalý dříč, přežije i vyloženě hrubé zacházení a právě o tom by mohl Jirka Dolejš vyprávět. Aby to ale nevypadalo, že ji haníme - má spíše smůlu, že byla přiřazena zrovna k tomuto politikovi. 

Foto: Archiv Garáž.cz

9. Miroslav Kalousek je Mercedes-Benz GLE Coupé

I tady máme dokonalou souhru. Mercedes připravil konkurenta BMW X6, které by se také ke Kalouskovi hodil, ale shodli jsme se na tom, že GLE Coupé je přeci jen o něco lepší. Vypadá dostatečně nabubřele, arogantně a vulgárně. Navíc, zejména v úpravě AMG hodně žere a co je podstatné, dost se kvůli němu zadlužíte. Tak jako se sprosťákem Mirkem.

Foto: Archiv Garáž.cz

A nemohli jsme zapomenout ani na nejvýznamější zahraniční politky.

10. Angela Merkelová - Fiat Multipla

A je to tady znovu! A znovu se za to dopředu omlouvám, protože je to žena a o těch by se mělo mluvit pouze hezky. Ale v jejím případě to příliš nejde. Angela Merkelová je tak ošklivá, že se k ní skoro žádné jiné auto, než Fiat Multipla, nehodí. Já vím, že byste našli ještě šerednější (Ssangyong nás také napadl), ale tady se k tomu přidává i šestimístný interiér, čím se Multipla stává neocenitelně praktickou k převážení uprchlíků. Pro neznalého je v ní o místo více, než by čekal.

Foto: Archiv Garáž.cz

11. Donald Trump - Rolls Royce od Mansory

Stačí se podívat na fotku upraveného Rolls Royce a je vám všechno jasné. Nevkusně zničený anglický aristokrat chce až příliš okatě dávat najevo: "Já mám peníze, já jsem tady šéf, já si vás všechny koupím." Bohužel tím nezakryje řádně prořídlou efektní přehazovačku zlatavé barvy. Prostě nevkus za strašné peníze. 

Foto: Archiv Garáž.cz

12. Vladimír Putin je Dodge Durango SRT

Ne, nedostal žádný z vozů ruské produkce, protože Vladimír je extrémně silný buldog, který se před ničím nezastaví a přesně takhle na nás působí americké muscle cars. Durango ovšem není typickým muscle carem, je to obří SUV s motorem z amerického závoďáku. A z pořádně silného kladiva. Tohle auto se jen tak před ničím nezastaví a proto je to automobilový Vladimír Putin - všeuměl, který zvládne pilotovat stíhačku i postarat se o rodinu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám