Hlavní obsah

Závody překvapil déšť – 11 aut skončilo na jedné hromadě

Foto: YouTube/MotorsportCrashes

11 ze 16 aut skončilo v jedné zatáčce

Hromadné kolize jsou jednou z největších obav světa závodění. Naštěstí nenastávají moc často, ale když už se něco takového semele, je to vždycky docela průšvih…a zároveň i naprosto epická podívaná pro diváky. Přesně taková podívaná – naštěstí bez výraznější újmy na zdraví – nastala uplynulý víkend v Dánsku, kde se jel závod seriálu Citroën DS3 Cup. A byla skutečně pozoruhodná, neboť na jedné hromadě tu skončila většina startovního pole.

Článek

DS3 Cup není nijak velký podnik, takže se na start na okruhu Jyllandsringen postavilo celkem 16 malých Citroënů. Jenomže prakticky všichni podcenili liknavost severského počasí a většina vozů (ne-li všechny) stály na hladkých gumách do sucha. Když se potom během závodu z ničeho nic otevřela obloha a spustil se liják, stalo se z jedné zatáčky kluziště.

Na videu je krásně vidět, jak v prvním záběru déšť teprve začíná, v tom další už se z nebe snáší provazce vody. Kamera pak přepne z vedoucích závodníků na pár aut, která se válí rozházená v kačírku u svodidel. To je však teprve začátek. Během chvíle přijede dalších několik závodníků, nikdo z nich na mokré zatáčce nezvládne zatočit a všichni se sesypou na jednu hromadu. Podle toho, jak všichni kloužou, by to vypadalo skoro na olej vylitý v nájezdu, ale o ničem takovém se zdroje nezmiňují.

Ze zmíněných 16 závodních aut jich skončilo na kouřící hromadě plechů celkem 11, tedy většina startovního pole. Organizátoři závodu okamžitě odmávali červenou vlajku, závod byl zastaven a těžká technika se jala rozebírat změť nabouraných závodních hatchbacků. Je velká klika, že nikdo nebyl vážně zraněn. Z jedenácti závodníků skončilo deset zcela bez újmy, jeden byl ošetřen v nemocnici, kam byl však údajně odvezen jen na vyšetření.

Reklama

Načítám