Hlavní obsah

Závodní MPV? Peugeot s jedním vážně bojoval!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlá MPV tu jsou již celkem dlouho. Ale závodní? To je vážně unikát. Peugeot však jedno takové auto měl a vyrazil s ním dokonce na náročný podnik. Bohužel to byl první a zároveň poslední start.

Článek

V rubrice historie se věnujeme hodně starým autům nebo zajímavým youngtimerům. Jenže teď tu najednou je Peugeot 806, který nesplňuje ani jedno kritérium. Tedy ve všech vyrobených kusech kromě jednoho pocházejícího z Belgie. Tamní dealer dostal nápad, že MPV 806 je vhodný model na závody cestovních aut. A rodinný dobytčák přestavěl dle tamních regulí Procar.

Foto: Archiv Garáž.cz

Ve výsledku má MPV jiné tlumiče, převodovku si půjčilo se závodního sedanu 405 Mi16, závodícího v třídě II. Blok motoru pochází ze soutěžní verze hatchbacku 306 pro skupinu A, hlava válců je ale ze sedanu 405 pro závody Supertouring.

Foto: Archiv Garáž.cz

A nejen to, tým Kronos Racing jej vytáhl i na závody, konkrétně na 24h Spa-Francorchamps. Nebylo to ale jednoduché, protože uvedení auta bylo přijato skepticky a mnoho odborníků se dovolávalo zákazu pro závodění s tímhle autem. Prý není dostatečně bezpečné. Za auto se zaručil belgický autoklub RACB, který potvrdil, že auto splňuje veškeré předpisy divize 2 Procar a smí závodit. Auto se kvalifikovalo jako dvanácté absolutně a třetí ve své třídě. V závodě si také nevedlo špatně, ale problémy s brzdami a olejovou pumpou jej donutili odstoupit už v první hodině. Jednalo se tak o jedinou hodinu, kterou tohle auto strávilo na dráze.

Reklama

Načítám