Hlavní obsah

Závodil s ním Tom Cruise, ale skončil v kopřivách. Vymazlený Nissan se teď prodal za 2,5 milionu Kč

Foto: Bring A Trailer

Cruise udělal dojem hned ve své první závodní sezóně. Možná že je skoro škoda, že se závodění víc nevěnoval

V roce 1987 se na startu závodní série SCCA Showroom Stock objevil nový jezdec. Jmenoval se Tom Cruise, neměl žádné závodní zkušenosti, a přesto dokázal hned v první sezoně přetavit šestnáct startů ve čtyři vítězství. A jasně, závodil s Nissanem 300ZX!

Článek

Většina lidí si myslí, že Tom Cruise se za volantem závodního auta objevil až při natáčení filmu Bouřlivé dny v roce 1990. Omyl. Všechno začalo o čtyři roky dříve, když se mladičký Cruise poznal s jistým Paulem Newmanem. Natáčeli spolu film Barva peněz, dělilo je několik generací, a zatímco Cruise tehdy skoro nikdo neznal, Newman byl hvězdou. Přesto si ti dva lidsky sedli.

Newman v té době nejen aktivně závodil, ale měl i vlastní závodní stáj Newman/Sharp Racing Team a jeho vyprávění o závodění na Cruise silně zapůsobilo. O rok později už seděl v jejich závodním Nissanu 300ZX a startoval v sérii SCCA Showroom Stock. Kdo ví, snad měl vidinu stejně jako Newman – jednou vyhrát Le Mans. Ale možná si to chtěl jen zkusit. „Každopádně udělal dojem, nejen tím, jak jel, ale i tím, jak se choval,“ vzpomínal jeden z mechaniků pro Washington Post. „Žádná hollywoodská primadona, ale prima chlap.“ Hned ve své první sezoně získal v šestnácti závodech čtyři vítězství, což zanechalo dojem nejen na soupeře, ale i na Newmana. O rok později už jel v závodní sérii GT-3.

Pokud jste již četli článek o Tomovi Cruisovi tady u nás na Garáži, pravděpodobně vám utkvělo v hlavě nejen to, že většinu kaskadérských scén natáčí sám, ale že je také dobrým řidičem. Když ho Top Gear pozval na natáčení, tak hvězda Top Gunu zajela v jejich levném autě nejrychlejší čas ze všech celebrit a podobně přesvědčivě působil i při natáčení již zmíněno snímku Bouřlivé dny. „Když jsem začal závodit, první, co mě napadalo, bylo, že o tom musíme natočit film,“ vzpomínal tehdy.

Závodní Nissan 300ZX z roku 1984 vlastnila stáj Newman/Sharp Racing Team a Cruise měl vůz jen pronajatý. Přestože auto i Cruise obstáli, tak na rozdíl od herce, který se stal celebritou a všechny jeho kroky jsou pečlivě zmapovány, tak o autě se od roku 1989 neví vlastně nic. Našli ho až v roce 2004 v kopřivách na vrakovišti, a podle fotografií aukční síně Bring a Trailer z Hannoveru v New Hampshire je patrné, že nebylo v úplně dobrém stavu.

Foto: Bring A Trailer

Nissan 300ZX v začátku renovace v roce 2006

Poté, co byla odhalena pravá identita auta, bylo pečlivě přestavěno zpět do stejného stavu, jako když s ním v polovině osmdesátých let Tom Cruise závodil. Karoserie byla kompletně opravena a nalakována, třílitrový šestiválec s upravenými vačkovými hřídeli Jim Wolf Technologies, dvojicí hlav MSA a škrticí klapkou MSA a výfukovým a zapalovacím systémem HKS byl kompletně zrenovován, stejně jako pětistupňová manuální převodovka. Vůz dostal i dobové pružiny a tlumiče Tokico.

Když se podíváte na fotky interiéru, tak je to mix sériového a závodního auta, přesně takhle ale vozy třídy SCCA Showroom Stock vypadaly. Navíc byla v podstatě jen závodní klec, jinak bylo auto maximálně v originálním stavu.

Vůz je vyvedený ve stejných barvách a se stejnými sponzorskými nálepkami, jaké měl v roce 1987, a je prodáván společně s fasciklem fotek a dokumentů mapujících nejen nález i renovaci vozu, ale i Cruisovo závodění. Aukce skončila v pondělí 5. září a nový majitel si Nissan odveze domů za 102 200 dolarů, což v přepočtu na české koruny dělá něco málo přes 2,5 milionu.

Reklama

Načítám