Hlavní obsah

Nejvíce dopravních nehod v ČR se stává v Praze. Kde číhá největší nebezpečí?

Foto: Policie České republiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze se průměrně stane více než 19 000 dopravních nehod ročně, tedy nejvíce v České republice. Druhý je Středočeský kraj, který jich má ročně o třetinu méně. Ve srovnání s nejméně nehodovým Karlovarským krajem má Praha desetkrát vyšší počet nehod. Téměř 97 procent všech nehod způsobí řidiči. V tiskové zprávě o tom informoval Portál nehod.

Článek

„Doprava v Praze je velmi specifická, ukazují to všechny statistiky nehodovosti, které máme k dispozici. Nehody velmi často souvisí s velkou intenzitou dopravy, jejich příčinou jsou dlouhé kolony nebo náhlá změna plynulosti provozu,“ uvedl Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod. Podle něj bude při výpočtu rizikovosti vybraných míst v Praze Portál nehod nově zohledňovat počet vozidel, která daným úsekem projíždí. „Dokážeme tak zjistit nejen absolutní, ale také relativní nehodovost, jež nám poskytne další informace o výši rizika pro řidiče,“ dodal.

Téměř třetina pražských dopravních nehod se stane v policejním obvodu Praha 4, ročně je to průměrně 5 531 nehod. Oblast protíná magistrála navazující na příjezd po D1 a vede jí i městský okruh a Jižní spojka, takže se tam prolíná silná tranzitní a dálková doprava se silnou individuální a městskou dopravou, která jezdí do hustě obydlených částí Prahy 4.

V počtu nehod následují za čtvrtým pražským obvodem Praha 3 s průměrně 4 670 nehodami, Praha 2 se 4 478 a Praha 1 s průměrně 4 356 nehodami ročně.

Podle údajů z Portálu nehod téměř 70 procent pražských nehod zaviní řidiči nezpůsobnou jízdou. Za pětinou případů je nedání přednosti v jízdě a šest procent způsobili řidiči nepřiměřenou rychlostí. Bez viny řidičů jsou v Praze tři procenta nehod.

Foto: Policie České republiky

Intenzivní pražská doprava zvyšuje riziko nehod.

Největší riziko dopravní nehody v Praze hrozí na křižovatkách. Ty jsou často komplikované a frekventované kvůli dálkové i místní dopravě, včetně tramvají. Nejrizikovější je podle portálu mimoúrovňová křižovatka Kbelské a Novopacké ulice poblíž letiště Kbely, kde se v posledních pěti letech stalo 128 nehod se 14 zraněnými. Na křižovatce ulic Klárov a Valdštejnská bylo za stejné období 93 nehod s 15 zraněnými. Křižovatka ulic Milady Horákové a Korunovační u Letenského náměstí evidovala 89 nehod se 14 zraněnými.

Ke konci října letos zemřelo na českých silnicích podle předběžných údajů dopravní policie 407 lidí, meziročně o 20 víc. Počet nehod i počet těžce zraněných proti minulému roku klesl. Podle dat z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ze začátku listopadu se bezpečnost na silnicích za posledních 11 let zvýšila, počet usmrcených při nehodách je ale stále vysoký. Podle kontrolorů bylo za posledních 11 let usmrcených při nehodách o 35,8 procenta méně a počet těžce zraněných klesl o 43,9 procenta.

Související témata:
Načítám