Hlavní obsah

Nehody, od kterých viník ujel: Od drobných ťukanců na parkovištích až po průšvihy končící vězením

Foto: BESIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 15 procent Čechů zažilo dopravní nehodu, od které viník ujel. Nejčastěji jsou to incidenty na parkovišti s celkovou škodou do 10 000 Kč. Vyplývá to z průzkumu společnosti Nextbase, který udělala společně s BESIPem a agenturou Ipsos.

Článek

Letos do konce července se podle policejních statistik v Česku stalo 9 919 nehod, od kterých řidič ujel, což je o zhruba šest procent méně než loni za stejnou dobu.

Řidičům, kteří se setkali s ujetím od nehody, se podle průzkumu stala tato událost v 72 procentech případů na parkovišti či při parkování. Škoda se v 65 procentech případů pohybovala do 10 000 korun.

Pokud ujede řidič od nehody, při které se nikdo nezranil, jde o přestupek, za který dostane viník sedm trestných bodů v bodovém systému řidičů. Také mu hrozí podle zákona pokuta od 2 500 do 5 000 korun a v blokovém řízení může dostat pokutu do 1 000 Kč. Pokud však dojde ke zranění, je neposkytnutí pomoci trestný čin, za který hrozí až pět let ve vězení.

Policii je nutné volat při dopravních nehodách, kterými vznikla škoda přes 100 000 korun, při zranění, poškození majetku třetích osob, úmyslném poškození nebo pokud účastník nehody nespolupracuje při vyplnění záznamu o nehodě. „Právě záznam na papírovém formuláři je nejjednodušším způsobem, jak celý incident uzavřít. Stačí do něj zapsat údaje účastníků, nakreslit plánek a podepsat jej. Po předání pojišťovně se rozběhne výplata pojistného plnění,“ stojí v tiskové zprávě k průzkumu.

Od ledna do srpna zemřeli podle policejních statistik při dopravních nehodách, od kterých viníci ujeli, tři lidé. Je to o dva méně než loni.

Průzkumu se zúčastnilo 1 000 respondentů s řidičským oprávněním skupiny B. Data se sbírala v lednu letošního roku prostřednictvím dotazníků.

Související témata:
Načítám