Hlavní obsah

Legendární Stig z Top Gearu popsal, jak roky tajil svou identitu. Přilbu při natáčení prý nikdy nesundával

Foto: Top Gear

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli jste alespoň občas, klidně i nepravidelně, sledovali Top Gear s trojicí moderátorů Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May, pak určitě víte, že důležitou postavu představoval také The Stig.

Článek

Tajemný závodník, původně v letech 2002 a 2003 v černé kombinéze, později mezi roky 2003 až 2010 v „overalu“ bílém, nejenže jezdil s vybranými testovanými vozy časy na okruhu Dunsfold Aerodrome a seznamoval celebrity s auty za rozumnou cenu a zmíněnou dráhou, ale často býval i součástí různých dobrodružství, výzev či závodů.

Prvním Stigem v černé kombinéze byl závodník Perry McCarthy, bílou kombinézu pak nejčastěji oblékal další závodník - Ben Collins. Ten roli tajemné postavy hrál nějakých osm let, navíc v době, kdy byla tato motoristická show na vrcholu.

A protože produkce pořadu trvala na tom, aby skutečná Stigova identita nebyla veřejnosti známa, musel Collins přistoupit na hru, jejímž smyslem bylo utajit, že mužem v bílém overalu a bílé helmě je právě on. Dařilo se to právě až do roku 2010.

V nové epizodě podcastu Road To Success Ben Collins popsal, jak utajování probíhalo a jak složité někdy bylo. Britský závodník například při natáčení neustále nosil kuklu a nikdy prý nesundal helmu.

Když zrovna štáb točil někde na veřejnosti, musel se převlékat v dodávce. Collins si dokonce vymyslel také falešné jméno pro situace, kdy se kvůli natáčení musel se štábem ubytovat v hotelu. Používal prý pseudonym Richard Jameson, který odrážel jména trojice moderátorů: Richard Hammond, James May a Jeremy Clarkson.

„Miloval jsem každý den, který jsem s Top Gearem strávil,“ prohlásil v rozhovoru Collins, který v roce 2010 pořad opustil a následně kvůli plánům na vydání vlastní autobiografie, v níž se věnoval i své roli Stiga, svedl právní bitvu se společností BBC. S odstupem tuto dobu popisuje jako nejstresovější období svého života.

V podcastu Ben také prozradil, jak se do Top Gearu dostal. Jednoho dne si ho Andy Wilman, producent pořadu, pozval na okruh Dunsfold Aerodrome a posadil ho do Fordu Focus, aby předvedl, co v něm je. Po skončení akce prý Wilman nevypadal zrovna ohromeně. „Tohle je nejrychlejší jízda, jakou zvládnete?“ zeptal se údajně.

Po měsíci však Collinsovi zazvonil telefon a do sluchátka dostal pokyn, aby se na okruh Top Gearu vrátil. Když dorazil, našel na místě připravenou bílou kombinézu. A jak už víme, spojil s ní pak dalších skoro osm let života…

Reklama

Související témata:
Ben Collins
Načítám