Hlavní obsah

Ecce Homo 2023: O víkendu se jede legendární závod do vrchu, mrkněte na šílený průlet Vaška Janíka

Foto: Janík Motorsport

Už o tomto víkendu se jede nejtradičnější český závod do vrchu, legendární Ecce Homo ve Šternberku. Jeden z našich nejúspěšnějších českých vrchařů Vašek Janík ukazuje, že je tady opravdu doma!

Článek

Samozřejmě nejsem Vašek Janík, to ani zdaleka, Ecce Homo mám ale projeté tolikrát, že si konečný součet ani netroufám odhadnout. Přesněji řečeno tedy horní část, která začíná nad obcí Lipina, tu bych zvládl snad poslepu. Jezdívali jsme tudy prakticky každý víkend k babičce (pochopitelně tedy velmi, velmi poklidným tempem, ona Škoda 120 L ani jiné nedovolovala) a už jako dítě jsem přemýšlel o tom, jakou asi závodníci volí stopu, jak jsou rychlí v jednotlivých zatáčkách…

Ale takový nesmysl, který předvádí Vašek Janík se svou plackou Norma M20FC Turbo, to jsem si ani s bujnou dětskou fantazií nedokázal představit. Připomínám délku tratě 7800 metrů, převýšení 307 metrů a třeba ještě minimální šířku vozovky sedm metrů, průměrné stoupání jsou pak necelá čtyři procenta. A Vašek toto vše zvládl za 2:48! Neskutečný čas, i s přihlédnutím k tomu, kolik vyloženě pomalých vraceček se na Ecce Homo nachází.

Program Ecce Homo Šternberk 2023

Vaška a jemu podobné borce můžete už teď o víkendu 3. a 4. června vidět ve Šternberku na vlastní oči, na Ecce Homo se jede Mistrovství Evropy v závodech automobilů do vrchu! V pátek 2. června proběhne od šesti večer na Hlavním náměstí ve Šternberku slavnostní zahájení, tréninky na kopci startují v sobotu v osm ráno, závodí se v neděli od půl deváté.

Cena vstupenek

Vstupenka na sobotu činí 250 Kč, neděle přijde na 300 Kč, víkendovka pak na čtyři stovky a  do depa se dostanete za stovku. Zlevněné vstupné (pro děti od 6 let, studenti s platným studentským průkazem, senioři 65+, ZTP s platným průkazem a doprovod ZTP) je 150, 200 a 250 Kč (sobota, neděle, víkend). Tak přijďte fandit!

Reklama

Načítám