Hlavní obsah

Dřevěná Kachna za pět mega: Unikátní Citroën 2CV vyrobený ze dřeva spolkl 5000 hodin práce

Foto: Aukční dům Rouillac

Není to obyčejná Kachna, protože má karoserii a interiér ze dřeva. Není to ale ani dřevěný model, protože auto má funkční podvozek a motor a je plně pojízdné. Navíc je celé mistrovsky zpracované. Zkrátka fantastická rarita, ze které jdou sběratelé kuriozit „do vrtule“.

Článek

Ve Francii se dražil automobil Citroën 2CV, který je vyrobený ze dřeva – a přitom zcela funkční (Uhání prý až 80 km/h!). Výroba truhláři zabrala pět let, auto je pojištěné a prošlo technickou kontrolou, uvedla agentura AFP.

Karoserie vychází z modelu AZKA z roku 1955 a je celá ze dřeva ovocných stromů. Základ karoserie je z hrušní a jabloní, dveře a kufr jsou z třešňového dřeva, blatníky jsou z ořechu a palubní deska z jilmového dřeva. Sedačky jsou potažené šedou látkou. Dřevěná část je na podvozku modelu Citroën Dyane z roku 1969 a auto pohání benzinový motor o objemu 602 kubických centimetrů.

Foto: Aukční dům Rouillac

Umělec Michel Robillard se svým nádherným výtvorem.

Truhlář Michel Robillard dělal dřevěné makety vozů pro značku Ferrari, do Citroënu 2CV se pustil v roce 2011. „Strávil jsem s ním pět let života, 5 000 hodin práce, vášně, dnem a někdy i nocí. 2CV pak vyjelo z mé dílny v září 2017,“ uvedl Robillard. „Teď je mi trochu smutno, v hlavě už mám ale další bláznivý projekt. Za 27 měsíců vytvořím DS21 Cabriolet Coupé Chapron, abych oslavil 70. výročí značky DS,“ dodal truhlář, který je již v důchodu.

„Je to jediné dřevěné auto na světě, které je plně funkční. Je to zcela ojedinělá aukce, je to unikátní vůz a zároveň umělecký předmět,“ uvedl Aymeric Rouillac z aukční síně.

Dosud nejdražší prodaný exemplář stejného modelu se vydražil za 176 000 eur (4,2 milionu korun). Aukční síň ale odhadovala, že by tento rekord na dražbě v Montbazonu mohl padnout – a skutečně padl. Dřevěná kachna se prodala za 210 000 eur, což je v přepočtu skoro pět milionů korun.

Reklama

Načítám