Hlavní obsah

Z nákladního auta na přepravu koní postavili úžasný obytňák

Foto: House-Box

Vypadá to spíš jako někde na chatě uprostřed divočiny, skutečnost je ale mnohem pohodlnější

Aktualizováno

Na začátku byl vysloužilý náklaďák na přepravu koní. Slovy samotných tvůrců: „Jen sláma a koňské koblihy“. Na konci je obytný automobil, který sice vypadá dost oldschoolově, ale ve skutečnosti skrývá ty nejmodernější vymoženosti. I když automobil… Spíš je to pojízdná chata!

Článek

Většina stavitelů obytných aut se dnes omezuje na běžně dostupné dodávky, případně na konverze z vysloužilých sanitek. Jenže dřív u nás byly naprosto normální obytné Avie a v Americe zase jezdí spousta zdařilých přestaveb ze školních autobusů. Obytný automobil s dívčím jménem Helga je konverzí vysloužilého nákladního vozu na přepravu koní. Pochází z Anglie, kde je podobných aut na prodej víc než dost, a jeho stavba by pro mnohé našince mohla být velmi inspirativní.

Foto: House-Box

Poznali byste na první pohled, že jde o obytný automobil?

Minimálně tedy na první pohled. Zdá se, že k celé stavbě stačilo pár prken ze starých vyřazených palet, ale jak už to často v podobných případech bývá, tak skutečnost je úplně jiná. Není to žádná domácí skládačka a i pro experty z britské společnosti House-Box, která se na podobné stavby zaměřuje, to byl projekt na dlouhé měsíce.

Jde totiž o to, že rustikálně vypadající automobil je ve skutečnosti moderní, pečlivě vymyšlená stavba se všemi vymoženostmi pro 21. století.

Asi už vám začíná být jasné, že tady nejde jen o nějakou chatičku, co? „Když Helga poprvé dorazila, byl to prostě náklaďák na koně, kde bylo ještě seno a koblihy,“ píše se na stránkách firmy House-Box. „Napřed jsme tedy nástavbu odstrojili, pečlivě sundali veškerou výdřevu, rám jsme očistili a pak nalakovali.“ Auto, tedy v podstatě nesmrtelný Mercedes 814 z osmdesátých let, si pak vzali do parády mechanici a udělali na něm generálku, podmínkou budoucích majitelů však bylo, aby nepřišlo o patinu.

A pak se začalo v podstatě od nuly. Majitelé od začátku věděli, co od auta chtějí a potřebují, jejich plánem bylo vždy někde zaparkovat a strávit tam nějaký čas, než aby točili kilometry při dlouhých cestách. A jedním z požadavků bylo, že auto musí mít dobrou výbavu. Nechybí tedy LPG rozvody pro lednici, vaření a vytápění, solární panely, malé bateriové úložiště, zásobník na čistou i špinavou vodu, výtečné audio a spousta odkládacích prostor.

Interiér má dřevěné obložení, každého hned napadne, že to musí být extrémní váhové zatížení pro podvozek, ale dřevo bylo pečlivě vybíráno s ohledem právě na váhu a spousta dílů robustně sice vypadá, ale ve skutečnosti je odlehčená. A třeba deska stolu je ze sekvoje, takže sice působí masivně, ale ve skutečnosti je lehká. I tak tvůrci upozorňují, že jde spíš o domov na kolečkách než o obytný automobil pro časté cestování. Tomu odpovídá i jeden ze způsobů vytápění, kromě klasického horkovzdušného rozvodu jsou tady i kamna na dřevo.

Když si projdete fotogalerii, uvidíte spoustu dobrých nápadů. Zvýšenou pozornost pak věnujte koupelně s plnohodnotnou sprchou a kompostovacím záchodem, ale i detailům v kuchyni. Kapitolou sama pro sebe jsou pak vypínače a ovládací panely, které sice vypadají jako ze smetiště, ale byly nově vyrobeny z recyklovaných materiálů.

A když se budete dívat opravdu pozorně, objevíte i chytře vymyšlené úložné prostory na všech možných i nemožných místech, třeba v opěradlech sedadel či pod schodištěm.

Toto je opravdu nevšední stavba, ale my jsme z ní v redakci byli nadšeni. Dejte nám schválně vědět, jestli byste v něčem podobném chtěli trávit dovolenou i vy.

Reklama

Související témata:
Načítám