Hlavní obsah

Výrobce iPhonů představuje trojici nových elektromobilů

Foto: Foxconn

Kompaktní crossover Foxtron Model C je nejmenší z trojice nových čínských elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské automobilky se snaží během jedné dekády přejít k elektromobilitě, zatímco Číňané také usilovně pracují na vlastním vývoji a představují jednu elektrickou novinku za druhou. Už delší dobu se pak spekuluje o uvedení elektromobilu technologického giganta Apple, kterého ovšem nyní předběhl jeho dvorní výrobce iPhonů – čínská značka Foxconn.

Článek

Čínská technologická společnost Foxconn Technology Group je pro americký Apple smluvním výrobcem oblíbených chytrých telefonů iPhone nebo tabletů iPad a ve spolupráci s tchajwanskou automobilkou Yulon Motor překvapuje a představuje první vlastní elektromobily Foxtron Model C, Model E a Model T. Pokud vám tato modelová označení připadají povědomá, připomínáme, že nejsou originální.

S největší pravděpodobností se Foxconn při vytváření značky Foxtron inspiroval Fordem v raných dobách automobilového průmyslu – automobily s označením Model C a Model T totiž patřily k prvním sériovým modelům slavné americké značky. Žádný Ford Model E nikdy neexistoval, ale automobilka s modrým oválem ve znaku podala žádost pro registraci této ochranné známky již v roce 2013.

Foto: Foxconn

S vývojem elektrického stylového sedanu Foxtron Model E pomáhalo italské designové studio Pininfarina

Zapomeňme však na spojitost nových čínských elektromobilů s Fordem a podívejme se na to, co Foxconn uvede na trh. Oficiální informace uvádějí, že se nová elektrická auta se slavnými jmény začnou prodávat již v roce 2023, alespoň na Tchaj-wanu. Foxconn je představil během události Hon Hai Tech Day 2021 a oznámil, že se chce stát globálním výrobcem aut nové generace a během následujících tří let ovládne až 5 % světového trhu.

Nejmenší Model C je kompaktní crossover, prostřední Model E je stylový sedan navržený ve spolupráci s italským designovým studiem Pininfarina a největší Model T je městský autobus! Foxconn to s výrobou vlastních vozů myslí vážně a během příprav již koupil bývalou továrnu start-upu Lordstown Motors ve Spojených státech, kde plánuje veškerou montáž. Letos v srpnu pak společnost ovládla také továrnu na výrobu nedostatkových čipů na Tchaj-wanu.

Foto: Foxconn

Největší elektromobil Foxtron Model T je městský autobus s dojezdem až 400 kilometrů

Foxconn zatím nepředstavil podrobnou technickou specifikaci svých prvních elektromobilů, ale uvádí, že crossover Model C zvládne zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy, přičemž maximální dojezd na jedno nabití má dosáhnout až 700 kilometrů. Sedan Model E poskytne 750 elektrických koní a zrychlí na stovku za pouhých 2,8 sekundy. Elektrický autobus Model T pak umí jet rychlostí až 120 km/h a má dojezd 400 kilometrů.

Čínská značka Foxtron se vrhá do světa výrobců elektromobilů s velkými ambicemi, ale zejména v Číně mají výrobci elektrických aut silnou vládní podporu. S jistotou pak můžeme tvrdit, že výrobci jablečných zařízení iPhone či iPad nebo populárních herních konzolí PlayStation a Xbox nebudou chybět zdroje na financování vlastních čtyřkolových projektů na baterky.

Reklama

Související témata:
Foxconn
Načítám