Hlavní obsah

Volkswagen prý po roce 2030 přestane nabízet manuální převodovky

Foto: Jiří Čermák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Volkswagen se pomalu začíná loučit s manuálními převodovkami. Příští generace Passatu už ji v nabídce mít nebude. Od roku 2030 by pak všechny modely s logem VW měly mít podle německého Auto Motor und Sport výhradně automat.

Článek

Na evropském automobilovém trhu začíná bezprecedentní zemětřesení, které málokterému milovníkovi automobilů udělá radost. Vedle mnohokrát komentovaného konce Škody Fabia Combi se osekávají nabídky motorizací a končí i přímo řazené převodovky. Ty od Volkswagenu to prý mají spočítané v roce 2030, píše německý Auto Motor und Sport.

V roce 2023 to odskáče model Passat, který je vyvíjen společně s mladoboleslavskou Škodou. Je tedy vysoce pravděpodobné, že ani k nové generaci Superbu si přímo řazenou převodovku neobjednáte. To samé bude platit pro další koncernové značky Audi a Seat. Za dva roky ale VW stále pár modelů s manuálem mít bude. Na konci dekády už ne.

Ani Golf, ani žádný jiný malý model. Celkem šílená představa. Ovšem pokud členské státy EU odsouhlasí ambiciózní plán s přechodem na ryzí elektromobilitu nejpozději v roce 2035, spalovací motor si tak jako tak nekoupíte.

Drobnou náplastí budiž fakt, že i elektromobil lze kombinovat s manuální převodovkou, jakkoliv to je neobvyklé řešení. Ale technicky možné to je, jak ukázal například Ford s elektrickým modelem Mustang Lithium.

Foto: Ferrari

Byly doby, kdy otevřená kulisa manuální převodovka byla jedním ze symbolů Ferrari

Podle analýzy společnosti Jato je v současné době v Německu v nabídce z 5 838 nových modelů vozidel pouze 1 870 s manuální převodovkou. Znamená to mimo jiné, že na tři modely s automatem připadá jeden s klasickou převodovkou. Do roku 2030 by tak zřejmě i bez plánovaného omezení zůstal manuál jen u těch nejlevnějších modelů. Jestli vůbec.

Jak to máte vy, chcete mít ve svém příštím autě přímo řazenou převodovku, nebo máte raději automat? Napište nám do diskuse!

Reklama

Načítám