Hlavní obsah

Vše potřebné o dálničních známkách 2019

Foto: Twitter/Ministerstvo dopravy

Dálniční známky pro rok 2019

Rok se s rokem sešel a my řidiči budeme muset začít řešit dálniční známku na příští rok. Než ale tu starou sundáte z okna, přečtěte si, kde koupit novou, kolik vás bude stát, jak dlouho platí a také, kdo ji může kontrolovat. Zajímat by vás rovněž mohlo, že ne na všech dálnicích známku potřebujete.

Článek

Dálniční známky jsou nutnost, bez které se na některé dálnice vůbec nemůžeme vydat. Od 1. 12. 2018 můžete na vybraných místech koupit známky s platností na příští rok s tím, že platné jsou také po celý prosinec. Nevíte, kde koupit dálniční známku? Je to snadné. Známku vždy koupíte buď na pobočkách České pošty, pobočkách Cash Pointů, čerpacích stanicích, v některých provozovnách Autoklubu Bohemia Assistance nebo u ÚAMK.

Kdo je povinen mít vylepenou známku?

Pokud máte auto s hmotností do 3 500 kg, na většině dálnic musíte mít vylepenou známku. Ovšem pokud tuto hmotnost převýšíte, pamatujte si, že už se vás týká elektronický výběr mýta! Motorky pak známku nepotřebují vůbec.

Kam ji umístit?

Dálniční kupón jsme povinni vylepit na čelní okno, ideálně přesně dle návodu natištěném na jeho zadní straně. Nezapomeňte napsat registrační značku jak na kupon, tak na jeho kontrolní ústřižek, který jste povinni mít u sebe. Bez toho je obojí neplatné a zbytečně tak riskujete pokutu.

Kdo může známky kontrolovat?

Kontrolu známek smí provádět Policie ČR, ale také Celní správa. Počítejte s tím, že pokud vás zastaví hlídka a zjistí, že známku nemáte nebo máte, ale neplatnou či špatně vyplněnou, můžete dostat blokovou pokutu ve výši až 5 000 Kč. Ve správním řízení pak můžete přijít až o 100 000 Kč. A to za to nestojí, že ne?

Je možné si známku vyměnit?

Samozřejmě, že ano. Jen se na takovou výměnu vztahují dost náročná pravidla. Výměna může být provedena pouze při poškození a následné výměně čelního okna, poté, co známku špatnou manipulací poškodíte, nebo při špatně vyplněné registrační značce. Velmi náročná pravidla na výměnu známky najdete na sfdi.cz a pamatujte, že při každé výměně budete platit správní poplatek 70 Kč. Výměny pak probíhají na poštách nebo i na ÚAMK.

Kolik dálniční známka pro rok 2019 stojí?

Ministerstvo dopravy zatím nezdražovalo, takže i pro příští rok vyjdou dálniční známky na stejné peníze, jaké stály letos. Desetidenní tedy vyjde na 310 Kč, měsíční na 440 Kč a roční na 1500 Kč. Jako každý rok se i letos známky liší tvarem a barvou. V případě, že kupujete dálniční známku dopředu před cestou, můžete požádat o označení začátku platnosti až na den, kdy ji opravdu budete potřebovat.

Je dálniční známka potřeba na všech dálnicích?

Ano a ne. Zákon říká, že dálniční známku musíte mít na všech zpoplatněných úsecích dálnic, což ale neznamená, že ji musíte mít na každé dálnici. Jsou úseky dálnic, u kterých ministerstvo ruší jejich zpoplatnění. Děje se tak nejčastěji kolem velkých měst. Vždy sledujte dopravní značení, které vám napoví, jestli je dotyčný úsek dálnice (ne)placený. Ale i na placený úsek dálnice můžete vjet bez známky. Jde o případy, kdy po zpoplatněné části dálnice vede objížďka uzavřené silnice. Ovšem mimo vyznačenou objížďku už bez známky nesmíte.

Jak odstranit starou známku a nalepit novou tak, aby šla dobře sundat?

Všichni známe boj s na kusy se trhající starou známkou a zbytky lepidla na okně. Jde to ale i bez toho. Nalepenou známku můžete nahřát fénem a pak opatrně sundat. Zbylé lepidlo odstraníte technickým benzinem nebo třeba jen odlakovačem na nehty. Druhou možností je použít něco ostrého jako žiletka, ale to už chce notnou dávku opatrnosti. Nejjistější tedy je si za pár korun v hobby marketu koupit škrabku na odstranění známek, se kterou ji zvládnete sundat za pár sekund. A abyste příště nemuseli tuto ne moc příjemnou proceduru absolvovat, před nalepením známky si ji „připlácněte“ na džínové kalhoty. Až pak ji dejte na okno. Známka bude držet, ale ne tak, aby následně šla špatně sundat.

Reklama

Načítám