Hlavní obsah

Volvo vyvíjí novou kameru na řidiče. Zatím jen jako koncept

Foto: Volvo

Volvo V60 pro rok 2019

Volvo se za honbou výroby nejbezpečnějších aut na světě trochu zbláznilo. Rozhodlo se v rámci příplatkové výbavy do svých aut nabízet speciální interiérovou kameru. Ta není určena k tomu, aby snímala dění kolem auta, ale naopak to, co se děje uvnitř. Volvo tak chce kontrolovat řidiče a jejich chování.

Článek

Pamatujete si Skynet? Šlo o fiktivní počítačový systém z filmu Terminator, který byl vymyšlen a zapojen čistě pro dobrou věc. Pak se to ale nějak zvrtlo a počítače takřka vyhladily lidstvo. Skynet nám tak trochu připomíná nový projekt Volva, který je také zamýšlen jako dobrá věc a pro dobro všech řidičů, ale jaké budou jeho reálné následky, zatím nikdo není schopen říct. Jde o kameru, která je umístěna v interiéru tak, aby ideálně snímala řidiče.

A jak to bude fungovat? Kamera bude po celou dobu jízdy sledovat řidiče a vyhodnocovat například míru jeho únavy nebo případný zdravotní stav. Podle šéfa digitálního vývoje Volvo Atifa Rafiqa bude kamera napojena na chytrý systém, přičemž bude schopna rozpoznat třeba počínající epileptický záchvat, únavu řidiče nebo v případě cukrovkářů i hladinu glukózy. Záleží jen na tom, jak a pro jaké účely si řidič nechá systém ve Volvu nastavit.

Pokud by kamera odhalila jeden z těchto problémů, je schopna zavolat záchranku a je také schopna aktivovat bezpečnostní systém auta, který zapne výstražné blinkry a auto svede ke kraji, kde zastaví. Samozřejmě bez zásahu řidiče. Krom toho se ale Volvo pomocí tohoto systému připravuje na možnost použití rozpoznávání obličeje. Jde o stejnou vychytávku, kterou nedávno představila značka Hyundai. Ta ji ovšem neřeší pomocí kamery, ale pomocí otisku prstů. V případě Volva by kamera mohla rozpoznat to, který řidič si právě sedl za volant, a na základě toho mu nastavit sedadlo, zrcátka, volant nebo třeba naladit oblíbené rádio.

Jakkoliv to celé zní jako vcelku zajímavý nápad, něco nám říká, že má spousty háčků. V prvé řadě je velká otázka to, jak se Volvo postará o to, aby z kamer a systémů auta neunikly informace o řidičích někam, kam nemají. Umíte si představit, že by se informace o zdravotním stavu nebo jen způsobu jízdy dostaly do špatných rukou? A není to nemožné! Vždyť důležitá data unikají i takovým gigantům, jako je Facebook nebo Google. Volvo to tedy bude mít hodně těžké, a to nejen co do ochrany osobních údajů, ale i v tom, aby mu zákazníci věřili. Chápeme, že bezpečnost je vždy na prvním místě, ale není tohle přece jen už příliš? Opravdu se chceme nechat kontrolovat soustavou drátků a kabelů, která bude rozhodovat o tom, jestli jsme dost zdraví a jestli náhodou nejsme moc unavení?

Naštěstí se v danou chvíli jedná jen o poměrně vzdálenou budoucnost. Ačkoliv od některých zdrojů zaznělo, že se zapojení systému do produkce chystá již na letošní rok, Volvo vyšlo s oficiálním stanoviskem, upřesňujícím tvrzení Atifa Rafiqa. Podle švédské značky se v současnou chvíli pouze přebírají možné varianty využití celého systému a vše je aktuálně ve fázi prototypu, o jehož zavedení se teprve rozhodne. I kdyby však dostal projekt zelenou, ujišťuje nás Volvo, že půjde výhradně o výbavu na přání.

Reklama

Načítám