Hlavní obsah

Volkswagen modernizoval Polo: Víc světla a víc techniky

Foto: Volkswagen

Po pěti letech od představení se šestá generace Pola dočkala zasloužené modernizace, která na první pohled vypadá poměrně decentně, přináší však spoustu moderní techniky dosud obvyklé pouze u vozidel vyšší třídy. Bude jí to na souboj s Fabií stačit?

Článek

Zcela nová Škoda Fabia klepe na dveře, představí se již v květnu. Volkswagen se proto pojistil a s předstihem odhalil modernizované Polo, které sice zvenku vypadá dost podobně jako to staré, ale pod kapotou má spoustu moderní techniky, jež mu má zajistit náskok před obyčejnější konkurencí…

Víc světla

Už i malé Polo má ve standardu LED světla vpředu i vzadu, od předchozí verze je odlišuje pozměněná grafika. Za příplatek si můžete pořídit dokonce přední světlomety s neoslňující technikou LED Matrix (říkají jim IQ.Light) – každý světlomet je osazen soustavou osmi diod LED a samostatná řídicí jednotka aktivuje segmenty podle jízdní situace tak, že promítá světlo v optimalizovaném rozložení na vozovku, aby maximalizovala dosah dálkových světel, a přitom neoslňovala ostatní účastníky provozu. Tuto verzi poznáte podle světelného pruhu na spodní hraně přední masky (inspirace u ID modelů, nového Arteonu a Golfu).

Foto: Volkswagen

Modernizované Polo má nová LED světla, na přání s Matrix technikou

VÍTĚ, ŽE…

Volkswagen vyrábí oblíbené Polo již od roku 1975 a za tu dobu vzniklo více než 18 milionů kusů šesti generací.

Víc digitalizace

Virtuální kokpit, tedy digitální displej pro sdružený panel přístrojů, není u Pola žádnou novinkou. Odteď je však součástí základní výbavy v rozměru 8 “, verze Style je vybavená jeho vylepšenou 10“ verzí. Díky němu si budete moci přizpůsobit zobrazení informací podle toho, co právě potřebujete vidět. Na 8“ nebo 9,2“ dotykovém displeji infotainmentu pak běží nejnovější systém generace MIB3, umožňující široké funkce online a mobilní (bezdrátové) konektivity. Panel klimatizace zůstává samostatný, v případě elektronické automatické klimatizace má však nově dotykové ovládání. Samozřejmostí jsou také USB-C konektory.

Foto: Volkswagen

Bez displejů by to dnes již nešlo, aspoň že klimatizace má stále vlastní panel

Víc bezpečnosti

Modernizované Polo nově získalo centrální airbag, chránící řidiče a spolujezdce před vzájemnou srážkou, a k tomu napínač spodní části bezpečnostního pásu, která obepíná oblast pánve. Rozšiřuje také seznam jízdních asistentů, které vám budou usnadňovat řízení. Pod zastřešujícím označením IQ.Drive Travel Assist se ukrývá adaptivní tempomat s prediktivní funkcí, udržování jízdy v pruhu a čtení dopravních značek, díky nimž bude cestování pohodlnější (k čemuž přispívá také nový multifunkční volant s kapacitními senzory, který detekuje ruku na volantu i bez lomcování volantem). K tomu si připočtěte systém nouzového brzdění, parkovací asistent, monitorování mrtvých úhlů (včetně upozornění na pohyb za vozem při vyparkování) nebo sledování řidičovy únavy a máte před sebou obrázek jednoho z nejbezpečnějších aut ve svém segmentu.

Foto: Volkswagen

V novém vínovém odstínu vypadá nové Polo skvěle!

Kromě toho do vzorníků laků přibyly čtyři nové barvy (celkový počet je osm) a přeskládaná nabídka výbav začíná na úrovni Polo (kromě novinek v podobě centrálního airbagu, LED světel vpředu i vzadu, virtuálního kokpitu, nového multifunkčního volantu a Lane Assist nabízí také klimatizaci, audiosystém s 6,5“ displejem, rozhraní Bluetooth pro mobilní telefony, sklopná elektricky nastavitelná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, elektrické ovládání oken vpředu i vzadu a další prvky), střední Life (přidává mj. 15“ kola, App-Connect, středovou loketní opěrku s USB-C konektorem nebo kůží obšitý volant i hlavice řadicí páky) a vrcholnou Style a R-Line (Style se zaměřuje na vizuální eleganci, zatímco R-Line má zřetelně sportovní charakter).

Nabídka motorů zůstala nezměněná, na výběr je ze čtyř litrových tříválců: 1,0 MPI 80 koní, 1,0 TSI 95 nebo 110 koní a 1,0 TGI 90 koní spalující CNG. Diesel v nabídce nefiguruje, stejně jako jakékoliv známky elektrifikace.

Předobjednávky modernizovaného Pola začnou již v druhé polovině května a první vozy dorazí k zákazníkům letos v říjnu. Co na to Škoda Fabia? To se dozvíme již za pár týdnů…

Jak se vám nové Polo líbí?
Chci ho!
11,9 %
Docela ujde, ale počkám, jak dopadne Fabia
18,5 %
Těším se na Fabii
58,3 %
Díky nechci, raději Sandero
11,3 %
Celkem hlasovalo 2211 čtenářů.

Reklama

Načítám