Hlavní obsah

Video: Winning – Oslava Lancie v rally

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také jste milovali závodní Lancie? Já teda rozhodně, ať už červené Fulvie nebo Stratosy v barvách Alitalia. Synonymem Lancie je pro mě ale zbarvení Martini na 037 a Deltách, o kterých je i tohle famózní video

Článek

Už to bude nějaký pátek, co Lancia drtivě dominovala v rally. Jistě, měli jsme éru Mistubishi, Peugeotu, Citroënu a nyní konkurenci válcuje Volkswagen. Současné speciály jsou malé okřídlené hatchbacky s úžasnými jízdními vlastnostmi, soutěže už pořádá i Turecko, Norsko, Jordánsko nebo Japonsko. Když si ale vybavíte tu starou dobu opravdových speciálů, jejichž homologační verze stály v showroomech a vy jste si je mohli  normálně koupit, když si vybavíte soutěže jako Safari rally, které se z šampionátu vytratily, začne vám být teskno.

Třeba vám spraví náladu dokument Winning, který se vrací k úspěchům Lancie 037. Tenhle lehký speciál skupiny B s motorem uprostřed a pohonem zadních kol byl fantastickým závodním náčiním. V roce 1983 vybojoval tým Lancia Martini Racing titul Mistrů světa mezi týmy. Šlo o poslední titul, který získal automobil s pohonem pouze jedné nápravy. A za zmínku stálo i působení okruhového speciálu LC2. U Fiatu se vždy věnovali dokumentování úspěchů a tento 20 minutový snímek je právě takový.

Reklama

Načítám