Hlavní obsah

Velká oslava motorismu v Bohnicích (fotogalerie)

Foto: Archiv Garáž.cz

Další ročník úchvatné motoristické show Legendy je za námi. Naše redakce se tam tentokrát ukázala ve velkém, prostřednictvím krátkých live videí na náš facebook. Ted přišel čas celou akci shrnout a přinést kompletní fotogalerii.

Článek

Bylo to opravdu intenzivní a těžko se hledá, kde začít. Legendy za dva roky své působnosti prokázaly, že jsou jednou z největších motoristických akcí v České republice a že se chopily vynikajícího konceptu propojení automobilové historie a současnosti. K tomu ještě přidaly motorsport a osobnosti českého i zahraničného motorsportu. Hlavní zahraniční hvězdou tak byl Scott Speed, bývalý jezdec Formule 1! Prostě mix, který nebyl doposud prezentován. To celé organizátoři celé zasadili od krásného parku psychiatrické nemocnice Bohnice. První ročník přilákal na 18 000 návštěvníků, ten druhý dokonce na 32 000 lidí. Všichni jsme tedy čekali, s čím přijdou organizátoři letošní rok. 

Hlavní změnou bylo zavedení několika tématických celků a celkově nové rozmístění expozic, které bylo výrazně lepší než v loňském roce. Hlavním tématem měly být kabirolety, které se usídlily na louce pod kostelem. Tady jsme očekávali větší množství aut, ale i tak se tu našlo několik zajímavých kousků. Zbytek expozic už byl v pořádku, plný exponátů. Na jednom konci areálu se nacházely závodní speciály Škoda 130RS. Sešlo se nakonec okolo 15 originálních kousků z různých motoristických disciplín. Nedaleko slavila automobilka Tatra 30 let od první účasti v Dakaru. Další část areálu byla vyhrazena anglickým vozům. Tady připravil jaguarclub zhruba 25 exkluzivních kousků značek Jaguar, Lotus, Aston Martin a TVR, včetně unikátního prototypu Astonu Martin s prvním dvanáctiválcovým motorem. Sbírku historických angličanů doplňoval importér značek Land Rover a Jaguar a o kousek vedle se prezentoval ještě Rolls Royce a Bentley klub. 

Ani v letošním roce nechyběly expozice automobilek, na kterých byla vidět chuť nalákat návštěvníky na zajímavé stroje. Lexus, který se na Legendách prezentoval poprvé, přivezl osmiválcové modely GS F a RC F, ale také desetiválcový supersport LFA, Toyota zase předvedla svoji off-roadovou historii. Zahanbit se nenechal ani Ford, který přivezl z evropského muzea Ford T, Ford Capri RS2600, Sierru XR4i či závodní speciál Sierra RS500 Cosworth. Milovníci závodních strojů si také přišli na své, protože společnost Shell na Legendách oslavila 25 let úspěšného působení na českém trhu a při této příležitosti návštěvníkům nadělila formuli 1 týmu Ferrari, BMW M4 DTM, Hyundai i20 WRC a Ducati Desmosedici MotoGP. K těmto strojům připravila i sériové ekvivalenty a tak vedle formule 1 stálo Ferrari 599 SA Aperta. Exkluzivní kousek, kterého se vyrobilo pouze 80 kousků. Největší expozici ze všech měla automobilka Mercedes-Benz, která na hlavní louku naskládala okolo 30 nejnovějších i historických kousků. 

Organizátoři Legend nakonec nezapomněli ani na dvě věci, které velmi dobře fungovali i v předchozích ročnících. Off-roadovou zónu a rychlostní zkoušku. Musíme přiznat, že off-roadová zóna je jedna z těch nejlépe zorganizovaných. Kromě nepřeberného množství různě upravených terénních aut, motokrosových motorek a čtyřkolek, se k tomu letos ještě přidaly minitanky, o které byl obrovský zájem a adventure zóna, kde se promítaly různé filmy. Rychlostní zkouška jako vždy patřila závodním speciálům, ale letos se konečně zvýšila účast v produkčních vozech a veteránech. Na trati se objevily také motocykly. Letošní Legendy ukázaly, že naše největší motoristická akce má velký potenciál a neustále zvyšuje svoji úroveň. Už teď se těšíme na to, co nám organizátoři připraví pro příští rok. 

Reklama

Načítám