Hlavní obsah

Američané chtěli svoje Lamboghini, a tak vznikl Vector

Foto: RM Sotheby's

Koupit si fialový placatý supersport by se mi líbilo. Jen to v mých představách bylo vždy Lamborghini Diablo. Těch možností ale existuje víc, a kdybych se teď náhodou zbláznil, tak si můžu zkusit v aukci přihodit na Vector W8

Článek

Historie americké firmy Vector sahá až do 70. let. Automobilka se od počátku se snažila konkurovat těm nejslavnějším výrobcům supersportů, kde prim hrálo Ferrari a Lamborghini. Nakonec si ale značka nikdy nezískala takovou prestiž a postupně upadla do zapomnění.

Ještě před koncem výroby zde mezi roky 1989 až 1993 vzniklo celkem 22 exemplářů modelu W8 Twin Turbo. Sedmnáct z nich zamířilo k zákazníkům a jejich majitelé jsou dnes vlastně šťastlivci, protože mají doma mnohem větší raritu než ti s klíčky od nějakého rudého skvostu z Maranella.

Foto: RM Sotheby's

Digitální displej byl tehdy velmi hi-tech

Ten vzhled nemá možná tak ladné křivky, jako ty s podpisy mistrů designu Pininfariny nebo Bertoneho, ale na Vectoru je znát, že se Američané trochu zhlédli v konceptu Carabo od Alfy Romeo. Jen je to trochu šmrncnuté stíhačkami, ale to nevadí. Top Gun byl tehdy v kurzu a Vector si vyzkoušel i uplatnění některých technologií a materiálů z leteckého odvětví, jako byl karbon a kevlar. Výsledkem je tvar, vedle kterého vypadá Countach celkem normálně a střídmě.

Foto: RM Sotheby's

Krásným detailem je zakrytí registrační značky

Už název jasně říká, že v útrobách je šestilitrový vidlicový osmiválec původem z Corvette se dvěma turbodmychadly. Parametry 624 koní a 880 Nm by autu neudělaly ostudu ani dnes. Vector zrychlí na stovku za 3,9 sekundy a umí jet až 389 km/h, takže se i řidiči za volantem mohli cítit trochu jako Tom Cruise v kokpitu. Americký původ ovšem nezapřela nabídka pouze třístupňového automatu od GM, zatímco evropští výrobci spoléhali spíše na manuální převodovky.

Pokud už jste dostatečně nalákaní, tak si přepočítejte úspory a prohlédněte všechny zbytečnosti jako sebrané spisy Boženy Němcové nebo druhou ledvinu, které můžete prodat. Fialový Vector W8 z roku 1989 míří do aukce u RM Sotheby’s. Auto bylo dodáno majiteli v roce 1991 a najeto má zatím pouhých 3 650 kilometrů. Vůz se pyšní příplatkovými sedadly Recaro, digitální klimatizací a autorádiem s měničem na deset CD, což v té době také nebyla samozřejmost. K autu dostanete i originální sadu nářadí a veškerou dokumentaci. Odhadovaná prodejní cena má být až 450 tisíc dolarů, což v přepočtu lehce přesahuje 10 milionů korun.

Reklama

Související témata:
Načítám