Hlavní obsah

Nejkrásnější Alfa Romeo slaví padesátiny

Foto: Archiv Garáž.cz

Alfa Romeo je značkou nadšenců slavnou pro svá krásná auta. Když budete ale vybírat tu nejkrásnější, pravděpodobně se dostanete do sporu. Jedna Alfa ale vyhrává podobné žebříčky nejčastěji – 33 Stradale!

Článek

Píše se poslední srpnový den roku 1967 a Alfa Romeo představuje v Turíně úžasný závodní automobil – typ 33 Stradale. To znamená, že tomuhle fenomenálnímu kousku designu a techniky právě bylo padesát let. Automobilka to slaví speciální výstavou ve svém muzeu a my si můžeme na tenhle brilantní kousek inženýrského umu také zavzpomínat.

Foto: Archiv Garáž.cz

Technicky vycházel ze závodního speciálu Tipo 33, který používal tovární tým Autodelta. Karoserii ale kompletně upravil Franco Scaglione a výrobu zajistila Carrozzeria Marazzi. Dvoulitrový vidlicový osmiválec poskytuje výkon 230 koní v silničním naladění a 270 koní pro závody a je propojen s šestistupňovou převodovkou Colotti. Na stovce je Alfa za 5,5 sekundy, umí jet až 260 km/h. Prý jde o nejrychlejší běžně prodávané auto své doby na světě. Vzniká ale jen 18 exemplářů, což z něj dělá velmi vzácný kousek.

Foto: Archiv Garáž.cz

Na stejném základu pak Alfa postavila dalších šest speciálů – Carabo, Iguana, 33/2 Speciale, Cuneo a Navajo a výstava v muzeu Arese se zabývá i těmito skvosty. Ale nezapomíná ani na závodní speciály 33/2 Daytona, 33/3, 33 TT12 a 33 SC12 Turbo. Pokud tedy pro tuhle Alfu tepe vaše srdce, zajeďte si pokochat se pravou italskou krásou přímo do muzea.

Reklama

Načítám