Hlavní obsah

V Česku si můžete prohlédnout kompletní historii Mercedesu

Foto: Archiv Garáž.cz

Výstava 22 historických vozů legendární německé značky byla ve čtvrtek 1. února zahájena v obchodním centru Arkády Pankrác v Praze. Výstava „V zajetí Mercedes-Benz“ potrvá až do neděle 25. února, poté se přesune do Brna.

Článek

K vidění jsou skutečné klenoty z automobilové historie, které pro výstavu dodal Ladislav Samohýl. Jeho veteránská sbírka čítá více než 300 kusů historických vozidel od roku 1902 do současnosti. Návštěvníci tak mohou vidět rezervní vůz prezidenta Masaryka nebo automobil nacistických pohlavárů. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Jedním z vystavených vozů je Mercedes-Benz 500K Roadster, kterým jezdili prominentní nacisté - zastupující říšský protektor Protektorátu Čechy a Morava Reinhard Heydrich a říšský ministr kultury a sportu Adolf Hünhlein. Vůz je navíc jedním ze tří vozidel první série provedení 500K Roadster a je velice ceněným exponátem. Vystaven je také Mercedes-Benz 500 Nürburg, který sloužil jako rezervní automobil prvního prezidenta Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka. Ještě před 2. světovou válkou ve stejném typu vozu jezdil také Adolf Hitler.

Foto: Archiv Garáž.cz

Mezi historické exponáty se zajímavou legendou patří také Mercedes-Benz 170 V. V obchodním centru Arkády Pankrác je vystaven renovovaný exemplář, který je širší veřejnosti známý hlavně díky účinkování v oblíbeném seriálu Četnické humoresky. V expozici ale nechybí ani další zajímavé kousky z historie Mercedes-Benz, jako například Benz Patent Motorwagen, první automobil na světě poháněný spalovacím motorem. Carl Benz na tuto „tříkolku“ získal patent v roce 1886. Nebo další veterán Benz Parsifal z roku 1902, první „nekočárovitý“ vůz. Automobilové fanoušky jistě nadchne také zásadní průřez evoluční řadou Mercedes-Benz třídy SL. 

Reklama

Načítám