Hlavní obsah

Úžasně znějící boxer, který točí 12 000 otáček!

Foto: Archiv Garáž.cz

Na světě se pohybuje velké množství upravených Subaru, které ve svých útrobách mají vylepšený plochý čtyřválec. Většinou to jsou pořádná monstra i z pohledu designu. Jenže na téhle Impreze nepoznáte, že je tou nejvýkonnější.

Článek

Subaru nadšenců je na celém světě velké množství, a tak není problém potkávat různě výkonné vozy tohoto japonského výrobce. Teď se v Austrálii představil jeden nový projekt s názvem Betty. Jde o Imprezu z roku 1994, která má extrémně vyladěný motor.

Pod kapotou je totiž motor s kódovým označením EJ, který je velmi oblíbený mezi úpravci. Do modelů Subaru se začal dostávat od roku 1989 a v sériovém provedení měl od 92 do 320 koní. Výhodou byla 16ventilová technika, dvě vačky a robustní stavba. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Australská firma GotitRex, specialisti na vozy Subaru, si vzali do parády jednu červenou, na venek úplně obyčejnou Imprezu, která měla právě tento motor. Při úpravě hrálo hlavní roli obří turbo Garrett GTW3884, které dokáže vyvinout tlak až 40 psi. I díky němu úpravci dokázali z motoru vytlačit 610 koní.

Foto: Archiv Garáž.cz

Vrchol výkonu má tenhle boxer při neuvěřitelných 10 000 otáček, ale motor se dokáže dostat až na 12 000 otáček a přitom už krásně zpívá. Na videu je navíc vidět, jak obyčejně vypadající Subaru Impreza letí po okruhu jako blázen. 

Reklama

Načítám