Hlavní obsah

Ušetřete až 33 440 Kč ročně za povinné ručení porovnáním cen

Foto: Porovnej24

BMW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provoz automobilu není nejlevnější. Víte, že náklady na provoz ojetiny lze snížit až o tisíce korun?

Článek

Jedním z provozních nákladů, kde se dá ušetřit, aniž by to snižovalo hodnotu auta, je pojištění. Výhodou trhu s povinným ručením a havarijním pojištěním je jeho velikost a proměnlivost. Pokud je řidič operativní, pravidelně si porovnává ceny a v průběhu životnosti auta dokáže flexibilně přecházet k různým pojišťovnám s cílem využít akčních cenových nabídek, může ušetřit nemalé peníze.

Povinné ručení a havarijní pojištění jsou totiž živými produkty, které neustále mění svoji strukturu, výši pojistného krytí a především cenu. Nevyplácí se tudíž setrvávat několik let u jedné pojišťovny, protože se tím můžete připravit o zajímavé slevy a nabídky.

Ilustrujme si na konkrétním příkladu, kolik může řidič ušetřit na pojištění za 1 rok. Vybrali jsme si dva typy vozidel – běžné a sportovní auto. Pro kalkulaci jsme využili portál Porovnej24.cz, který poskytuje poměrně reprezentativní průřez cenami na českém pojistném trhu.

V tabulce vidíme, že majitel Octavie může na ceně ušetřit až 65,82 %, a majitel BMW M3 až 55,04 %.

Řada majitelů si pro své vozy sjednává i havarijní pojištění. Opět jsme spočítali výši úspory pro tyto dva vozy.

Nejvíce tudíž můžou ušetřit majitelé drahých sportovních vozů, u kterých ušetřená částka může sahat do desítek tisíc korun.

Od čeho se odvíjí cena povinného ručení a havarijního pojištění?

Přestože každá pojišťovna má trochu odlišnou cenovou politiku, všeobecně se dá říct, že cenotvorba autopojištění závisí na následujících aspektech.

•    Stáří řidiče a výši naježděného bonusu

•    Bydlišti

•    Výkonu motoru

•    Ceně vozidla (u havarijního pojištění)

•    Četnosti zabezpečovacích prvků (u havarijního pojištění)

•    Stylu jízdy (některé pojišťovny používají pro stanovení ceny telematiku, díky čemuž můžou  vyhodnotit rizikovost daného klienta)

•    Modelu vozidla

Pokud chcete zjistit možnou úsporu na pojištění u vašeho vozu, využijte kalkulačku povinného ručení  na Porovnej24.cz

Reklama

Načítám