Hlavní obsah

Upravený 1400koňový Dodge Viper zvládá jet víc než 400 km/h

Foto: Johnny Bohmer Proving Grounds

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodge Viper je v sériovém provedení pořádná bestie. Široký americký supersport má pod kapotou mocný 8,3 V10 s výkonem přes 500 koní, které roztáčejí pouze zadní kola a většinu času mají poťouchlou tendenci hodit vás do příkopu při každém necitlivém pobídnutí plynem. Tohle auto potřebuje hodně zkušené ruce, ostatním z něj bude neustále běhat mráz po zádech a začátečníci by na něj měli rovnou zapomenout. Proto je s podivem, že si ho někdo vybral jako základ pro divoké úpravy, které ho ještě podstatně zrychlí.

Článek

Je nám jasné, že monstrózní desetiválec k vyšším výkonům potenciál rozhodně má – v tomto případě dostal dvě turba (a řadu dalších mechanických úprav), které z něj vymáčkly výkon brutálních 1 400 koní! Není to ale moc?

Pokud si myslíte, že tohle auto bude rychlé, tak jste vedle – je to totiž raketa na kolech! Jen se podívejte na toto video, kde se na 4,3 kilometru dlouhé ranveji, kde dříve přistávaly raketoplány, nonšalantně a bez větší námahy rozjede na rychlost 404 km/h (252 mph). Čas sprintu na stovku vám neřekneme, řidič totiž nechtěl auto přetěžovat a start měl spíš vlažný. Ale když tomu ve vyšší rychlosti naložil, upravený Viper ukázal svaly a ze 160 km/h (100 mph) zrychlil na dvojnásobných 320 km/h (200 mph) za bleskových 10 sekund. Absolutně šílené!

Tato balistická dynamika z něj dělá suverénně nejrychlejší Viper všech dob – dokonce včetně rychlostních speciálů z Bonneville. Zjevně s ním má jeho majitel větší (a rychlejší) záměr, protože padák na zádi nemusel při této rekordní jízdě vůbec použít. Nejbizarnější je, že má stále silniční registraci, takže byste s ním klidně mohli vyrazit na nákupy. Jen opatrně s plynem, abyste oblíbený obchod nepřejeli a neskončili v úplně jiné části země.

Reklama

Načítám