Hlavní obsah

Kde a jak sledovat Rally Dakar 2023: Naladíte ho v televizi i na internetu

Foto: ASO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete Dakar? A kromě článků tady na Garáži chcete vědět ještě víc? Vzhledem k tomu, že se jezdí v těžkém terénu a etapy mají i přes 400 kilometrů, tak se živého vysílání (zatím) nedočkáme. Ale můžeme být online a vidět alespoň sestřihy toho nejzajímavějšího v televizi nebo na internetu.

Článek

Pětačtyřicátý ročník soutěže začne kratičkým prologem již na Silvestra a na startu nebudou chybět ani Češi, už tradičně tady mají jednu z nejpočetnějších výprav. Mezi největší želízka v ohni patří Martin Michek na motorce, Martin Prokop mezi auty a posádky Aleše Lopraise, Martina Macíka a Martina Šoltyse mezi kamiony. Už počtvrté se závodí v Saúdské Arábii, předtím se jezdilo v Jižní Americe, v Africe se – navzdory jménu – nezávodí už roky.

Na Dakaru máme už počtvrté svého redaktora, takže se na Garáži dočkáte zajímavých článků převážně ze zákulisí soutěže. Sami si pak do komentářů pod články můžete napsat, co vás zajímá, a dost možná se dočkáte takzvaného článku na přání. Nemáme ambice dělat zpravodajství, od toho jsou tady jiná média, ale pojďme se společně mrknout, kde se dá Rally Dakar sledovat online.

Foto: Jan Červenka - novinář

Přinášet informace z Dakaru není jen tak

Dlouhé roky vlastnila vysílací práva na soutěž Česká televize, ale od roku 2023 patří TV Nova, která se bude Dakaru věnovat na Nova Action, což je volně dostupný a neplacený kanál. Vysílat se bude i na Voyo. Česká televize bude sledovat závod na ČT Sport, hledejte Písečné ozvěny. A sestřihy z jednotlivých dní budou k vidění i na českém Eurosportu, Red Bull TV a samozřejmě na sociálních sítích dakarské rally. Za nás doporučujeme Sport.cz, kde se písečné rally také pečlivě věnují.

Přímo na oficiálních stránkách Dakaru pak najdete live tracking s aktuálními časy na trati, můžete si stáhnout do mobilu i aplikaci, kde se dá dění sledovat online v podobě průjezdních časů a krátkých poznámek od organizátorů.

Jednotlivé týmy se pak doslova předhánějí v tom, kdo bude mít nejlepší pokrytí soutěže na svých sociálních sítích, což ale někdy paradoxně vede k tomu, že se víc mluví a ví o těch, kdo se místo závodění věnují spíš internetu.

S vysílacími právy na Dakaru je to ošemetná věc a organizátoři si všechno až úzkostlivě hlídají. Aby taky ne, je to velký byznys. A jen vloni sledovalo Dakar na České televizi průměrně přes sedm set tisíc diváků starších patnácti let. Celosvětovým distributorem práv je francouzská organizace A. S. O., která vedle Dakaru pořádá i cyklistickou Tour de France.

Foto: Honza Červenka

O reporty přímo z pouště se pro Garáž stará Honza Červenka, najdete ho na Facebooku i Instagramu jako Jan Červenka – novinář

Už při minulém ročníku ČT uvedla, že cena vysílacích práv byla prakticky srovnatelná například s cenami za jeden rok seriálu atletické Diamantové ligy. Byznys to byl celou dobu, od samého začátku, když Dakar v roce 1978 založil Thierry Sabine, ale s přechodem do Jižní Ameriky se z Rally Dakar stal dobře promazaný stroj. A vysílací práva jsou jedním z hlavních zdrojů příjmů.

Reklama

Související témata:
Načítám