Hlavní obsah

První oběť Dakaru 2024: Španělský motorkář Falcón zemřel týden po ošklivé nehodě

Foto: Instagram.com / Carles Falcón

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulé pondělí nešťastně havaroval jen pár kilometrů od finiše etapy. Teď jeho tým potvrdil, že Carles Falcón následkům zranění podlehl.

Článek

Katalánský jezdec, který se Dakaru účastnil teprve podruhé, havaroval při etapě do Al Duwadimi 8. ledna. Pětačtyřicetiletý Carles Falcón byl bezprostředně letecky transportován do nejbližší nemocnice, kde se mu dostalo důkladné péče. Přesto svým rozsáhlým zraněním podlehl.

Podle lékařské zprávy utrpěl Falcón zlomeninu obratle, pěti žeber, levého zápěstí a klíční kosti. Osudným se mu ale stal otok mozku. Smrt závodníka potvrdil na sociálních sítích v pondělí 15. ledna, rovný týden po nehodě, jeho tým TwinTrail Racing.

„Toto pondělí nás Carles opustil. Lékařský tým potvrdil, že utrpěná neurologická poškození po nehodě nebyla slučitelná se životem,“ stojí v oficiálním prohlášení. „Carles byl usměvavý a vždy aktivní člověk. Vášnivě si užíval cokoliv spojeného s motocykly, závodit na Dakaru bylo jeho snem. Na motorce byl šťastný, proto bychom si jej měli pamatovat pro jeho úsměv a štěstí, které ve všech vyvolával.“

Falcón se vyučil počítačovým inženýrem, odjakživa ale tíhl k jednostopým strojům. Stal se instruktorem jízdy na motorce, později své dovednosti rozšířil o motocyklového cestovního průvodce. „Po jeho boku se zdokonalovalo mnoho lidí. Učil je s maximální trpělivostí, energií a pozitivním přístupem,“ dodávají lidé, kteří k závodníkovi měli nejblíže.

Smrt jako kdyby k nebezpečnému Dakaru neodmyslitelně patřila. Ač se statistiky o úmrtích od roku 1979 různí, o život během náročné soutěže přišlo kolem osmdesáti lidí. Falcón je osmadvacátou obětí mezi závodníky, dlouhý seznam dále čítá novináře, doprovodné členy, ale i fanoušky. Posledním takovým byl neukázněný příznivec z Itálie, který se loni postavil přímo do cesty kamionu Aleše Lopraise.

Reklama

Související témata:
Načítám