Hlavní obsah

U BMW a Audi se dělníci postupně robotizují

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roboti v autovýrobě samozřejmě nejsou žádnou novinkou, ale teď se nám obrňují i pracovníci z masa a kostí. S příchodem Iron Manů počítají všechny automobilky. Jak to vypadá u těch německých?

Článek

Co jsme dřív znali ze sci-fi, to dnes míří do výroby. Někdy možná pomalu a sotva znatelně, ale kdybyste se za pár týdnů prošli po americké továrně BMW ve Spartanburgu, určitě byste si všimli něčeho neobvyklého. Mezi desítkami robotů na výrobní lince se prochází jeden, který je pořád z valné většiny z masa a kostí. Právě tady totiž automobilka začala používat eksovestu, což není nic jiného než exoskeleton známý ze sci-fi literatury a filmů. A dokonce ani jeho použití v reálném světě není tak neobvyklé - existuje už poměrně dlouho v podobě různých armádních i civilních prototypů. BMW by ho ale rádo nasadilo masově.

Jedná se o speciální postroj, který uleví páteři a nohám, ale především vám propůjčí superhrdinskou sílu. Tenhle konkrétní není poháněný elektrikou nebo hydraulikou, takže s ním nebudete zvedat BMW sedmičkové řady jednou rukou, ale i ve své pasivní formě výrazně uleví končetinám a díky převodům s ním můžete zvedat i několikanásobně těžší předměty než je běžné. Jeho první nasazení má ulevit dřinu především starším pracovníkům, ale BMW plánuje i jeho nasazení při těžší práci. První testovací jezdci si prý nový vercajk vyloženě pochvalují. 

U Audi zatím testují něco podobného, ale přesto dost vzdáleného. Taktéž jde o snahu ulevit dělníkům, ale v tomhle případě se nejedná o robota. Chytře vymyšlená karbonová opora je vlastně židlí, kterou si oblečete. Dá se s ní normálně chodit, ale když zakleknete, tak vás podrží, zajistí správnou oporu páteře a nedovolí vám se hrbit. Možná jste rovnou čekali terminátora na vodítku, ale vypadá to, že jednou se k němu dopracujeme. Hezky krůček po krůčku, do náruče robotické nadvlády. 

Reklama

Načítám