Hlavní obsah

Toyota na Dakaru s Buggy Hilux

Foto: Archiv Garáž.cz

Toyota chce konečně svých několik pódiových umístění proměnit ve vítězství na rally Dakar. Posloužit by jí k tomu měl tento speciál, který se tváří jako Hilux, ale moc s ním společného nemá.

Článek

Toyota už má na Dakaru slušnou sbírku umístění na stupních vítězů. Na třetí místo Land Cruiseru z roku 1985 si asi vzpomenou jen fajnšmekři, ale Hiluxu se v poslední době dařilo - druhá místa v letech 2013 a 2015 a třetí místa v letech 2012 a 2016. Teď chce japonská začka konečně vyhrát!

Pomoci jí k tomu má nový speciál Toyota Hilux EVO, který opět vyvýjí jihoafrická divize Gazoo Racing. Nový Hilux EVO se totiž inspiroval úspěchem Peugeotu 2008 DKR, který již při druhé Dakaru vyhrál, a bude z něj také buggy. Ano, slyšíte dobře, dakarský Hilux přijde o pohon všech kol! Buggy totiž mají pouze pohon zadní nápravy, což kompenzuje úspora hmnotnosti (1300 kg namísto dosavadních 1915 kg) a tlumiče s obrovským zdvihem a velká kola s 37'' pneumatikami vybavená systémem centrálního dohušťování. Uprostřed auta je pak srdce celého speciálu - atmosferický vidlicový osmiválec.

Za volantem budou opravdu ostřílení matadoři - kromě tradiční jedničky týmu Toyota Giniela de Villierse, mimochodem vítěze prvního jihoamerického Dakaru v roce 2009, do Hiluxu usedne také Nasser Al-Attiyah (dvojnásobný vítěz z let 2011 a 2015) a Leeroy Poulter. Ambice jsou velké, ale Francouzi dokázali, že vyhrát může i poměrně nový tým. Třeba se to tedy povede i Toyotě...

Reklama

Načítám