Hlavní obsah

Tipy na víkend: Offroady, rally i volné ježdění

Foto: Archiv Garáž.cz

Asi nejzásadnější motoristická akce tohoto víkendu se děje v Anglii na pozemku Lorda Marche - Goodwood Festival of Speed - blahopřejeme všem, kteří tam mohou být. Avšak i na tuzemské půdě (či v její blízkosti) se koná několik zajímavých událostí, mezi kterými si má možnost automobilový fanoušek vybrat.

Článek

Rally Bohemia

Mladá Boleslav a okolí Železného Brodu, Hodkovic nad Mohelkou a Velkých Hamrů se o víkendu stanou dějištěm dalšího závodu Mistrovství České republiky v rally. Jedenáct měřených testů, zahrnujících i línému fanouškovi či nahodilému divákovi vstřícné městské rychlostní zkoušky přímo v historickém centru Mladé Boleslavi, proběhnou v sobotu odpoledne (po dopoledním shakedownu) a během celé neděle. Kromě soudobých závodních speciálů budou na startu stát i účastníci MČR Historických automobilů a demonstrační jízdou pojedou v rámci Rally Legend původní závodní vozy či jejich repliky. Startovní listina dohromady čítá přes 135 přihlášených posádek, mezi kterými nemohou chybět Honza Kopecký (Fabia R5), Vašek Pech (Fiesta R5) nebo Honza Černý (Fabia R5); za volant se výjimečně posadí i Roman Kresta (Fabia R5) a Štěpán Vojtěch se svým Peugeotem 206 WRC. Skvělou zábavu slibuje i pohled na pětici přihlášených Porsche 911 997 GT3, Škodu 160 MTX RS v Rally Legendách a mnoho dalších.

Foto: Archiv Garáž.cz

Rally Poland

Byť se centrum rally nachází až v severovýchodní části Polska v obci Mikołajki, jedná se o nejbližší rally závod v rámci Mistrovství světa pro tuzemské fanoušky z východní části republiky. Pro všechny ostatní z Česka je to pak nejbližší šotolinová soutěž MS. Polská rally se zpátky do kolotoče nejvyššího šampionátu dostala před nedávnem (poprvé zde byla v roce 1973, podruhé v roce 2009 a od roku 2014 se zde startuje pravidelně) a to nejen díky své letité tradici - letos se zde jede už 74. ročník. Připravena je rychlá trať plná skoků a šílených fanoušků, dohromady se jede 23 rychlostních zkoušek, přičemž ta první startuje už dnes večer. Na pátek a sobotu připadá stejný počet měřených testů, nedělní závěr čítá 4 zkoušky. Oficiálního odpočinku před dalšími soutěžemi si "užívá" posádka Meeke-Nagle, jinak ve startovní listině nechybí nikdo ze špičky.

Foto: Archiv Garáž.cz

Driving Academy: SHATSU Track Bash

Pohled na závodní trať ne jako divák, ale jako řidič, si můžete užít v sobotu na okruhu v Sosnové u České Lípy. Pod taktovkou pořadatelů z webu Shatsu a projektu Driving Academy Martina Semeráda zde už po několikáté proběhne trackday. Máte možnost rezervovat si ježdění během celého dne, dopolední nebo odpolední části, anebo si zkusit jen desetiminutovku. Záleží na vás s čím přijedete a zda-li se rozhodnete pro jízdu čistou stopou či trénování smyků.

Foto: Archiv Garáž.cz

Rataják

Klub Čtrnáctka v Ratajích nad Sázavou pořádá v sobotu jízdu pravidelnosti do vrchu. Akce je vypsaná pro historické motocykly a automobily, v 9.00 začíná na zámku přejímka přihlášených vozidel, o dvě hodiny později pak pod hradem startuje první jízda a v jednu hodinu odpoledne jízda druhá.

Foto: Archiv Garáž.cz

Blovický smyk

Příznivci a majitelé historické vojenské kolové techniky budou mít dostaveníčko v Klenové u Janovic nad Úhlavou. Na bývalém vojenském cvičišti (49.3312036N,13.2224347E) se začnou první automobily srocovat již během dneška, hlavní příliv techniky se však dá čekat během pátku a sobotního rána, kdy o půl jedenácté startuje orientační závod. Ve čtyři je pak na programu rychlostní zkouška.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám