Hlavní obsah

Tipy na víkend: Od závodů po vojenskou techniku

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Obrovské množství vojenské historické techniky, veterání, youngtimery, staré závodní speciály i hrdinové socialistických motoristů z prodejen Tuzex, to vše můžete potkat o následujícím víkendu a je jen na vás, kam se vypravíte.

Článek

Histo Cup Brno

Masarykův okruh v Brně uvítá i letos závody rakouského klubového šampionátu historických závodních aut. Na akci by nemělo chybět prakticky žádné legendární závodní auto z druhé poloviny 20. století. V rámci doprovodného programu se zde koná i X-Bow Battle, tedy pohárový závod okruhových speciálů KTM.

Slavnosti Svobody Plzeň

Spíše než o motoristickou akci jde o oslavu konce 2. světové války. Jenže ta má pro západočeskou metropoli trochu jinou symboliku, neboť pivní metropole byla osvobozena americkou armádou. Desítky let bylo zakázáno něco takového slavit, o to větší akce se v Plzni pořádají nyní. Nedílnou součástí je přehlídka historické vojenské techniky, takže pokud vás berou staré Jeepy, Dodge, tanky a náklaďáky, neměli byste v západočeské metropoli chybět. Chybět nebude ani ukázka dobových vozidel československé armády a také jízdy historickými autobusy a trolejbusy MHD. Navíc bývá v Plzni tradicí, že se po městě rádi předvádějí i majitelé osobních amerických aut.

Foto: Archiv Garáž.cz

Výstava historických vozidel

Pokud máte rádi veterány, měli byste si tento víkend udělat výlet do Rokycan, malého městečka kousek před Plzní, hned u dálnice. Právě tady se chystá velká výstava historických aut i youngtimerů. Celé se to odehraje na zimním stadionu ve dnech 5. až 8. května. Akci pořádá místní Klub Historických vozidel, ale spatřit budete moci nejen auta a motorky členů, ale také řadu dalších vozidel evropské i americké výroby.

4. Vekslácká vyjížďka

Slušně zajetou tradici už má i sraz trefně pojmenovaný Vekslácká vyjížďka, který se letos koná už počtvrté. Ta má v podtitulu ještě Sraz tuzexových vozů, což jasně napovídá o složení vozového parku. Jelikož srazů aut z dob socialismu je spousta, rozhodli se tady pořadatelé zaměřit spíše na západní auta, pro která jste nemohli do Mototechny, ale jen s bony do prodejen Tuzex. A právě u jedné takové staré Mototechny v Čachovicích si dají účastníci tradičně sraz už 5. května. Pokud byste si rádi připomenuli Fiaty, Simcy, Chryslery a Mercedesy, které mohli za socialismu řídit jen vyvolení, je tento sraz právě pro vás.

Foto: Archiv Garáž.cz

Youngtimers Fans Meeting 0.3

A pokud se vám nechce vytáhnout paty z Prahy, mohla by vás zaujmout tahle akce. Je to tradiční setkání pro všechny nadšence do lehce starých plechovek. Jejich majitelé se tentokrát sejdou 5. května v Praze Kunraticích v 11 hodin u restaurace Teodoro. Kapacita parkoviště je zhruba 70 aut a vjezd je povolen jen autům starším 20-ti let.

Reklama