Hlavní obsah

Základní Kia EV9: Těžký mastodont se ukazuje být úsporným rodinným korábem, ale obhájí si svou cenu?

Foto: Jiří Čermák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je obří, že i Audi Q7 je proti němu menší SUV, je designově odvážný, že se za ním lidé otáčejí, je plně elektrický, ale na svoje proporce tolik nežere. Takhle jde definovat elektromobil Kia EV9, největší a nejdražší sériový model této jihokorejské značky. Otestovali jsme jej v samotném základu.

Článek

Už dávno neplatí, že základní výbava znamená holobyt se švihadly, sporáky a bez klimatizace. Zejména u elektrických aut, kde je vysoká cena kvůli bateriím, montují výrobci řadu výbavových prvků, které by byly u ekvivalentních spalovacích modelů klidně za příplatek. Přece jen si tu vyšší cenu automobilky musejí nějak obhájit.

Foto: Jiří Čermák

Kia za dva miliony? Pokud máte pocit, že někdo v Koreji upadl… nebo ne?

No jo, ale co když je cenovka opravdu vysoká, jako třeba u modelu Kia EV9, který stojí skoro dva miliony korun? Dokáže si tohle rodinné SUV svoji základní cenu obhájit? Zjišťovali jsme to.

Když jsme Kiu EV9 viděli poprvé na fotkách, byl to, popravdě, docela děs. Velké krabicovité SUV, navíc od mainstreamové automobilky, doplněné velmi ambiciózní cenou. Jenže zdání někdy klame, proto až reálné setkání s vozem, potažmo zastavení vedle velkého německého SUV, dalo poznat, jak moc obří mastodont EV9 je.

Na délku má vůz přes pět metrů, na šířku skoro dva metry a na výšku necelý metr osmdesát. Jde tak o pořádný kus vozu s provozní hmotností okolo 2,5 tuny, takže nebudeme daleko od pravdy, když jej nazveme takovou malou korejskou pevností na baterky do 3,5 tuny.

Foto: Jiří Čermák

Rozměry základního modelu činí 5 010 × 1 980 × 1 750 mm.

Neméně zajímavý je i design, který lze označit za odvážný, až exotický, což si nejspíš myslí i širší veřejnost, protože jsme během našich cest zahrnujících i trasu Hradec Králové - Poprad napočítali nespočet pohledů a otočení od ostatních. A výraz ve tváři většiny mluvil jasně: „Cože, KIA?!“

Přední úložný prostor nabídne 90 litrů, tudíž dovnitř dáte nabíjecí kabely, povinnou výbavu a ještě něco prostoru zbyde. Samotné páté dveře pak kryjí v sedmimístné konfiguraci srandovní kufr o objemu 308 litrů, takže když někam pojedete v sedmi, tak si moc věcí nepřibalujte. Na druhou stranu stačí třetí řadu sklopit a rázem máte k dispozici víc než solidní zavazadelník o objemu zhruba 800 litrů.

Foto: Jiří Čermák

V konfiguraci se sklopenou třetí řadou je objem kufru necelých 800 litrů.

Další poznatek máme ke světlům, jelikož byste v základu očekávali matrixové lampy, leč standard nabídne pouze klasické ledky se samočinným přepínáním dálek. Adaptivní diodové světlomety jsou až ve vyšší výbavě a pro základ nejdou ani připlatit. Za to palec dolů.

A malém bychom zapomněli na kola. Konkrétně na sériové hliníkové 19palcové disky v plném netradičním designu s komfortními pneumatikami 255/60 R19. Autu fakt sluší a podporují jeho exotický vzhled.

Konečně vzdušno

Kabina konečně přináší to, co automobilky dlouho slibovaly – vzdušnost. I když máte dva metry, tak se prostě dopředu i doprostřed vejdete, potažmo dospělé osoby (ne úplní čahouni) se pohodlně vměstnají i dozadu, a to zejména díky posuvné prostřední řadě. Sedačky také jdou pohodlně sklápět a narovnávat.

Foto: Jiří Čermák

I třetí řada pojme dospělé, ale nesmí jít o úplné čahouny.

Nad hlavou je místo, vedle vás je místo, na nohy je místo, všude je místo. To je jedna z výhod elektrických aut s plochou skateboardovou platformou. Ještě kdyby pak Kia vymyslela nějaký paket pro přespání, to by bylo něco. Ačkoli relaxační pozici sedadla si uvnitř vlastně jedním stiskem nastavíte…

Každopádně zpět na místo řidiče, kde jsou hlavními prvky sdružená obrazovka přístrojovky a multimédií plus elektricky nastavitelný čtyřramenný volant. Volič řazení je pod volantem, tudíž nezabírá místo jinde.

Foto: Jiří Čermák

Volič řazení se nachází pod volantem, tudíž nezabírá místo jinde.

Na samotné palubní desce vyrobené z udržitelných materiálů (to proto vypadá jako recyklát) jsou pak podsvícené ovladače funkcí, které stačí jen stisknout. Inu, chápeme poslání udržitelnosti, ovšem udělat zde o něco víc hi-tech panel by automobilu slušelo možná lépe.

Každopádně oceňujeme, že regulaci klimy výrobce zachoval pomocí fyzických ovladačů, a není potřeba kvůli zvýšení či snížení teploty lézt do infosystému. S tím souvisí i hlavní dotykový panel ventilace, kde se aktivuje též výhřev zadního skla a zrcátek. Zde jsme vypozorovali, že např. lidé menšího vzrůstu mají ovládání částečně cloněné. Nám nicméně v rámci toho, že jde o dotykový displej, tento systém vyhovoval, protože jsme tam spínali leda onen výhřev.

Foto: Jiří Čermák

Pod sdruženým panelem jsou fyzická tlačítka, za což chválíme.

Pár slov k přístrojové desce, kde nám chybělo více grafických zobrazení. Auto zkrátka nabízí jen tři a mapu před oči si také nepošlete, což už by prostě mělo jít. Infosystém je pak klasický tabletový, kdy má každé políčko svoji nastavovací funkci, což je dnes v rámci automobilek trendy.

Pochvalu však zaslouží online navigace, a to za slušně použitelné mapové podklady, informace o dopravě a také za důležité informace o nabíječkách, kdy auto v rámci navigace počítá s nabíjením, takže si před stanicí předehřeje akumulátor, aby do něj „šťáva“ tekla rychleji.

Foto: Jiří Čermák

Navigace je díky online datům solidně použitelná i pro dálkové cestování.

Stejně jako u Ioniqu 6 je i zde onen otravný (povinný) a po každém startu zapínající se asistent rychlosti. A opět jej nejde vypnout jedním stiskem jako třeba u Tesly, bavoráku 5er nebo u Mercedesu třídy E, ale musíte přes dlouhý stisk tlačítka na volantu do dotykového menu a tam postupně vypínat.

Zmíníme ještě komfortní středovou loketku s krytými nosiči nápojů, kam se vejde i střední lahev. Za plus považujeme rovněž boční ovládací panel masáže, výhřevu a ventilace velekomfortních sedadel. S nimi to na dlouhé trasy je, vyjádřeno mladou řečí, fakt na pohodu. A nejspíš si ani neuvědomíte, že kůže používaná uvnitř auta je vlastně umělá.

Foto: Jiří Čermák

Do nápojáku dáte i středně velkou petku.

A abychom nezapomněli, vlastní panel klimy mají i cestující vzadu, kteří vám ovšem nebudou kazit výhled dozadu, protože zpětný obraz do středového zrcátka poskytne na přání kamera. Uvnitř nechybí ani zdířka 250V 16A pro základní elektrické spotřebiče, chytře umístěné USB-C porty a také klasický kamerový kontrolor slepých úhlů promítající obraz z bočních kamer na přístrojovku. Tuhle vychytávku, kterou má i současná Tesla Model 3, máme zkrátka rádi.

Kouzlo úsporného cestování

Na základních elektromobilech se nám líbí, že mají obvykle poháněnou jen jednu nápravu, a to většinou zadní, což je jednak kvůli rozložení hmotnosti a také kvůli samotnému řízení. A Kia EV9 není výjimkou, protože její zadní kola roztáčí elektrický motor naladěný na 204 koní a sílu 350 Nm.

To nejsou na 2,5tunové auto oslnivá čísla a také se to projeví při prudké akceleraci, kdy vás nic nezarazí do sedačky, ale relativně uspokojivě svižně tahle krabice vyrazí kupředu. Tedy nemusíte se bát předjíždět či využívat výhod elektropohonu, ale myslete na to, že EV9 není Tesla Model X Plaid. Orgány v těle vám během zrychlení tohle základní jihokorejské SUV prostě nepřeskládá.

Foto: Jiří Čermák

Základní specifikace má poháněnou tu správnou nápravu, tedy zadní.

Tomu odpovídá i zrychlení z nuly na sto za 9,4 sekundy, což také není úplně hitparádní číslo. Maximálka? Nejvyšších 185 km/h stačí, s tím ostatně předjedete každé nové Volvo omezené na 180 km/h a také s autem nemá moc smysl jezdit rychle, protože pak nedává smysl spotřeba.

A tím se dostáváme ke kouzlu základního pohonu, díky němuž jsme si jej oblíbili. Totiž pokud patříte k těm klidnějším, vyrovnanějším a defenzivním řidičům, kterým stačí předpisové rychlosti, pak se vám tahle volty nabitá krabice s pohodlným podvozkem odmění na svoji třídu slušnou spotřebou.

Foto: Jiří Čermák

Hliníková kola sluší, balonové gumy 255/60 R19 zase poskytnou komfort.

My v prosinci na zimních 19palcových kolech s větším podílem dálnic a defenzivním stylem jízdy udrželi spotřebu na hodnotě 23,9 kWh na sto, což je mj. podobná spotřeba, za kterou jezdí i obdobně rozměrná Tesla Model X.

Vzhledem k tomu, že Kia EV9 nosí akumulátor o kapacitě 99,8 kWh (samotný váží 566,5 kg), nabídne maximální zimní dojezd okolo 400 km na jedno nabití, v létě budeme atakovat hranici 500 km na jedno čerpání energie. A to z tohoto elektrovozu dělá reálně použitelné auto do běžného provozu včetně dálkových tras.

Foto: Jiří Čermák

Nabíjení AC je jen 11 kW, chtělo by to 22 kW, DC pak slušných 210 kW.

Tomu pomáhá i rychlé nabíjení o maximálním výkonu 210 kW, ačkoli to nastane jen za optimálních podmínek a s vhodnou nabíječkou. Nicméně u nás dostupné ultrarychlé nabíječky dokážou do auta krátkodobě sypat lehce přes 200 kW, přičemž po poklesu se nabíjecí výkon drží stále ve vyšších číslech. Zkrátka když je baterka předehřátá, teče do ní proud rychle jako benzin do starého severoamerického zážehového osmiválce.

Snad jen třífázové AC nabíjení o 11 kW by dneska mohlo být, byť klidně volitelně, vylepšitelné na 22 kW, což už některé jiné elektrovozy v podobné i nižší cenové relaci nabízejí. Dále jsme se po prozkoumání technických dat trochu zděsili u položky tažná kapacita. Přece jen 450 kg na nebrzděný a 900 kg na brzděný přívěs je i na základní model prostě málo.

Foto: Jiří Čermák

Základní tažná kapacita je nedostačující, jen 450/900 kg.

Kdo potřebuje tahat, musí holt sáhnout po čtyřkolce, která má 750/2 500 kg, ovšem z podstaty věci nebude tak úsporná jako zadokolka – snad mimo cestování v horských klikaticích.

Dva cenové náhledy

Kia EV9 je vlastně takové zjevení, které alespoň v Česku nebude cílit na masy, ale spíše na desítky zákazníků ročně, kteří chtějí velké elektrické SUV. My radíme zvolit základní zadní pohon všem, kteří už na cestách nespěchají a mají rádi pohodlí, ticho, klid a dlouhý dojezd. Přesně to totiž výchozí Kia EV9 nabízí, ovšem za cenu necelých dvou milionů korun, což má dva pohledy.

Foto: Jiří Čermák

Na Kiu je to cena šílená, na obří rodinný elektromobil ovšem obhajitelná.

Z pohledu běžného zákazníka automobilky Kia jde o cenu šílenou a nepřijatelnou. Z pohledu konkurenčních aut však jde o dobrou cenu, protože podobně rozměrná Tesla Model X stojí o půl milionu víc, Mercedes-Benz EQS SUV dokonce o 1,3 milionu korun víc. O kapku menší BMW iX je rovněž o necelých 200 tisíc dražší, zatímco Audi Q8 e-tron o zhruba 300 tisíc, nicméně jmenované vozy jsou prémiové, Tesla prostě svá a Kia jako taková mainstreamová, tedy zaměřená na masy.

Znamená to tedy, že to Kia s EV9 vlastně nebude mít lehké, bude muset čelit potřebám/poptávce nových/jiných klientů, kteří by normálně koukali po nějaké elektrické prémiovce, ale najednou mají možnost koupit si obří, komfortní, solidně jezdící SUV se vzdušným interiérem, rychlým nabíjením a slušnou spotřebou. Tedy repre auto na golf model EV9 nebude, ale pro život jako takový? Tam je to jiná píseň, ovšem drahá, ale obhajitelná díky tomu všemu, co auto má, umí a nabízí.

Kia EV9 tedy dle nás obhájila svoji základní cenovku 1 949 980 Kč, nicméně pokud potřebuje čtyřkolku s výkonem 384 koní, silou 700 Nm a vyšší spotřebou, pak si připravte nejméně 2 099 980 Kč. Na auto také dostanete 7letou tovární záruku omezenou na 150 000 km, případně další výhody v rámci různých akcí.

Technické údajeKia EV9 RWD Earth
Motorsynchronní elektromotor
Výkon150 kW/204 k
Točivý moment350 Nm
Převodovkastálý redukční převod
Pohonzadních kol
Pohotovostní hmotnost2 426–2 492 kg
Akcelerace 0–100 km/h9,4 s
Maximální rychlost185 km/h
Dojezdaž 563 km
Kapacita baterievyužitelná 99,8 kWh
NabíjeníAC 11 kW, DC 210 kW
Kola a pneumatiky255/60 R19
Rozměry (délka/šířka/výška)5 010/1 980/1 750 mm
Rozvor3 100 mm
Světlá výška177 mm
Objem zavazadlového prostoru308–2 318 l
Přední zavazadlový prostor90 l
Tažná kapacita450/900 kg

Reklama

Načítám