Hlavní obsah

Mercedes EQT je praktický a úsporný, ale jeden nedostatek ho táhne ke dnu

Video: Honza Koubek

 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně užitkové auto, vyráběné společně s Renaultem, pak předělané na civilní verzi, a navíc přestavěné na čistě elektrický pohon. Tenhle Mercedes skutečně nemá přímočaré začátky.

Článek

Dalo by se skoro říct, že Mercedes EQT je typickým příkladem kompromisů, ke kterým jsou dnes automobilky nezřídka dotlačeny. Zákazníci potřebují praktické a prostorné auto, ale MPVčka přestali kupovat a SUVčka jim nestačí. Dobrá, nabídneme jim tedy přestavěnou malou dodávku, kterou ale musíme vyrábět napůl s jinou automobilkou, protože vyvíjet vlastní model by se nám nevyplatilo.

Tu ale nemůžeme jen tak postavit vedle ostatních prémiových modelů značky, takže budeme muset výrazně vylepšit interiér, přidat na výbavě, vylepšit materiály a tak dále. A potom je tu tlak na elektromobilitu. Máme už sice svoji moderní elektrickou platformu, ale ta se do tohohle auta nehodí, takže ho zkrátka přestavíme ze spalovacího na elektrické. Výsledkem sice je, že zadní cestující sedí na baterce a nemají zrovna moc místa na nohy, vepředu zase úplně zbytečně trčí z palubní desky velký volič převodovky, ale co se dá dělat.

Nicméně tohle všechno jsou spíš malé problémy. Ten větší přichází v souvislosti s tím, k čemu se Mercedes třídy T vlastně používá. Ten spalovací často slouží jako rodinná dodávka, vozí děti za sportem, převáží velké psy a nezřídka jede na delší dovolenou. A právě tam u elektrické verze nastává problém. Sportovní náčiní a čtyřnohé miláčky pobere bez problémů, ale vzhledem k využitelné kapacitě akumulátoru 45k Wh je odveze jen nějakých 280 km daleko, a to ještě jen v tom nejlepším případě. Reálně to bude spíš kolem 220 a v mrazivém zimním počasí i méně než 160 km na jedno nabití.

Mercedes-Benz EQT je auto pro velmi úzkou cílovou skupinu. Pokud k ní ale patříte, to znamená, že už máte doma nejspíš jiné mercedesy, s EQT nepotřebujete jezdit dálky, zato ale hodně cestujete po městě, a navíc máte doma přes noc k dispozici nabíječku, může pro vás představovat naprosto ideálního každodenního pomocníka. Další moje poznatky z týdenního testování uvidíte ve videu.

Reklama

Načítám