Hlavní obsah

Tesla míří vysoko, ale pořád se topí v dluzích

Foto: Archiv Garáž.cz

Elon Musk a jeho plán na ovládnutí světa počítá s taktikou "co tě nezabije, to tě posílí". Za pět let slibuje milion aut ročně, ale je otázkou, jestli se Tesla k těm smělým zítřkům dokáže propracovat.

Článek

Díky zmáknutému marketingu pořád ještě stíhá Tesla držet image úspěšné a vizionářské firmy, ale její proměna z malosériového výrobce v masovku bude přeci jen obtížným porodem. A vědí to všichni, kdo sledují zákulisí a nenechávají se omámit jen opulentními prezentacemi a tiskovkami Elona Muska. Tesla Model 3 má spasit svět, ale než se tak stane, musí Tesla především vytrvat a spolehnout se na své akcionáře a investory. Momentálně totiž opět vykazuje ztráty a je pozadu s počtem vyrobených kusů. Letos jich chtěl Musk dodat devadesát tisíc, ale za prvních šest měsíců je jich necelých třicet tisíc. A to by prý chtěl za dva roky vyrábět půl milionu. Sliby chyby, ale pro získání respektu se prostě musíte ohánět velkými čísly. Důležité je, aby vám to vyšlo.

Foto: Archiv Garáž.cz

Muskovy plány jsou samozřejmě ještě smělejší a přes některé nepříliš hezké výsledky v testech spolehlivosti stávajících modelů, se na nové Tesly pořád stojí fronta. A na cestě už je prý i elektrická dodávka a možná i náklaďák. Elon Musk musí jen doufat, že ta vlna nadšení nepoleví do chvíle, než skutečně nová Gigatovárna bude stát a chrlit vozy i baterky, které jeho plán potřebuje. My bychom si momentálně asi nevsadili, jak to celé dopadne - podobné ambice totiž nikdo z fachmanů za poslední dvě dekády neměl. 

Je pravda, že Tesla zvládla mj. "probudit" velké automobilky k tomu, aby něco v oblasti elektromobilů dělaly. Sama ale zdaleka není v takové kondici, aby jeden z technických šéfů mohl zbytek výrobců častovat tím, že vyrábějí spotřebiče a nikoliv auta. Je jasné, že tyhle výkřiky do tmy jsou jen součástí promyšleného PR, ale kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. A pozice Tesly ještě zdaleka není tak jistá, aby mohla podobná velkohubá prohlášení pronášet s klidnou myslí. 

Reklama

Načítám