Hlavní obsah

Tento VW Transporter je nejrychlejší dodávkou Nürburgringu

Foto: YouTube - Northgate Vehicle Hire

Nejrychlejší Transporter na Nürburgringu

V Evropě je velká spousta okruhů, ale žádný nejspíš není tak slavný jako německý Nürburgring. Někoho děsí, někdo ho miluje a jiný je fascinován. Nürburgring prostě probouzí velké emoce. Jakkoliv se na okruhu jezdí spíše ve sportovních autech, najdou se tací, kteří to zkusí i s dodávkou. A jsou velmi rychlí!

Článek

Jedním takovým odvážlivcem, nebo možná píše šílencem je Rob Austin, který je závodním jezdcem série BTCC. Rychlost má v krvi, a tak se vlastně ani nedivíme, že ho něco takového napadlo. Navíc je od přírody soutěživý a chtěl pokořit čas slavné Sabine Schmitz, která si svůj domácí okruh s dodávkou zajela také. Pokud teď tápete, kdy že to mělo být, pak vám to připomeneme. Stalo se tak v roce 2009, kdy si Sabine dala na Nürburgringu dostaveníčko s Hammondem a Jezzou z Top Gearu.

Tehdy se Sabine snažila okruh zajet pod 10 minut, což je na 20,81 km dlouhou trať Severní smyčky, která je navíc plná náročných zatáček, opravdu náročný úkol. A ačkoliv na světě asi není nikdo jiný, kdo by okruh znal tak dobře jako právě tato blondýnka, stanovený čas se tehdy zajet nepodařilo. A to se dvojice moderátorů společně se Sabine snažila Ford Transit, se kterým jezdila, i odlehčit. Ale marně.

Přenesme se ale zpět do roku 2018 a za volant Volkswagenu Transporter, se kterým se na okruh vydal Rob. Jde o zcela sériový vůz, který je pouze polepen logy a barvami Robova závodního týmu. Pod kapotou je sériové dvoulitrové TDI o výkonu 150 koní, které se pod plným plynem umí překvapivě zajímavě rozjet. Nevěříte? Dokáže vám to výsledný čas, se kterým Rob okruh překonal. Časomíra se mu při nejrychlejším kole zastavila na 9 minutách a 58 sekundách. Ano, jsou to „jen“ dvě sekundy, ale i tak se klaníme. Jízdu absolvoval během standardních turistických jízd a kolem něj jezdilo mnoho jiných milovníků rychlosti. I proto je ten čas hodný obdivu, protože z vlastní zkušenosti víme, že někteří „piloti“ jsou na Nürburgringu schopni neuvěřitelných zvěrstev.

Už jste se někdy byli na Nürburgringu podívat? Dejte nám vědět v komentářích.

Reklama

Načítám