Hlavní obsah

Tatra představila nový hasičský speciál s výkonem 700 koní

Foto: Tatra

Nový Tigon toho zvládne v terénu opravdu hodně

Kopřivnická Tatra představila nový automobil. Vůz s názvem Tigon není žádný drobeček a jeho úkolem bude zachraňovat životy téměř kdekoliv.

Článek

Tatra je známý výrobce nákladních automobilů, který má ve svém portfoliu i záchranářská či hasičská auta. A hasičským speciálem je i nově představený Tigon. Tatra ho vyrobila ve spolupráci se společností Rosenbauer, která zařídila nástavbu z hliníkových dílů řezaných laserem.

Tigon je dlouhý přes 12 metrů, povolenou hmotnost má až 43 tun a na vršku nese dvě vodní děla, která jsou schopna stříkat do vzdálenosti 70 a 100 metrů. Na korbě nese dvě nádrže - jednu na vodu s objemem 9000 litrů a druhou na pěnu o objemu 3500 litrů. Vodní čerpadlo zvládá při tlaku 10 barů až osm tisíc litrů za minutu.

O pohon se u Tigona stará šestiválcový motor od Volva o objemu 16,1 litru a výkonu 515 kW (700 koní). Poháněno je všech osm kol tohoto kolosu, řazení obstarává automatická převodovka Allison 4800. Maximální rychlost tohoto obrovského vozu je 120 km/h, stabilitu v terénu i ve větších rychlostech na pevném podkladu zajišťuje podvozek s pneumatickým odpružením. Díky těmto specifikacím je Tigon schopný efektivně zasahovat téměř kdekoliv - od špatně přístupných horských oblastí přes lomy a písečné duny až po rovné letištní plochy.

Název Tigon je složeninou dvou anglických slov - „Tiger” a „Lion” - to samo o sobě dost napovídá o tom, jaké ambice tento vůz má. Testování auta probíhalo na náročném terénním polygonu přímo v Kopřivnici. A zdá se, že Tigon obstál na výbornou.

Reklama

Načítám