Hlavní obsah

Takto vypadá nejdražší automobilový klíč na světě

Foto: Awain

Autoklíče posázené drahými kameny a kovy

Nejen automobilky to se zákazníky nemají jednoduché. Všichni, kteří se nějak angažují v automobilové branži, musí myslet jak na nás, běžné smrtelníky, tak i na ty, kteří si mohou bankovkami podkládat kývající se židle. A ti bývají zatraceně nároční a jen tak něčím je nezaujmete. Diamanty a drahé kameny jsou ale silné magnety, jimž se hned tak něco nevyrovná.

Článek

Drahé a luxusní auto je jedna věc. Hodinky posázené drahokamy a značkový oblek věc druhá. Ale to je mezi boháči standard, který už dnes nikoho neohromí. Chce to něco speciálního, něco zvláštního, prostě něco, co nikdo jiný nemá. A toho si všimla i společnost Awain, která se specializuje na zakázkovou výrobu autoklíčů. Má už letité zkušenosti, kdy si u ní klíče ke svým autům nechávala dělat velká spousta boháčů. Někteří chtějí kůži, jiní karbon a další zase drahé kovy. Není tedy divu, že se specialisté z Awainu rozhodli dát tohle všechno dohromady a vyrobit tak klíč, který nemá obdoby a bude celosvětově jedinečným.

Jakkoliv to znělo jako velmi dobrý nápad, jeho realizace se ukázala nejen drahou i pro samotného tvůrce, ale velmi náročnou taky na zpracování. To, co si můžete prohlédnout v galerii, totiž není ani tak klíč od auta, jako velmi drahý šperk, se kterým se dá nastartovat auto. Jméno klíče je Phantom a jen tak mezi námi, je mnohem dražší než jeho jmenovec Rolls-Royce Phantom. Klíč totiž jediného možného majitele vyjde na půl milionu eur, tedy 12,8 milionu korun. Základní cena modelu Phantom je o pár milionů nižší, ačkoliv je fakt, že díky bezpočtu personalizací se následně cena takového vozu může vyšplhat i do úplných extrémů.

Ale zpět ke klíči, pokud se té věcičce oslnivých záblesků tak dá říkat. Tvůrce klíč vyrobil mimo jiné z 34,5karátových diamantů, které jsou pečlivě a ručně vloženy po obvodu kovového základu. Kromě toho je klíč osázen dalšími drahými kameny, jež jsou protkány 175 gramy 18karátového zlata. Případný zájemce pak může mluvit do provedení zbytku klíče a je výlučně na něm, jestli zvolí doplňky z kůže, drahého dřeva, karbonu nebo třeba platiny. Záleží jen na jeho vkusu a obsahu peněženky. Ať už bude jeho volba jakákoliv, může si být jist, že totožný klíč nikdo jiný nemá a ani nebude mít.

Awain ví, že boháčů je spousta a nejspíš se jich tak nemálo ozve s poptávkou. Proto mají v plánu vyrobit další dva modely klíčů, které ovšem budou o něco levnější, a samozřejmě ne tak absurdně exkluzivní. Jejich jméno bude Serenity a celkem se do nabídky dostane 20 kusů. Budou zdobeny dřevem, 20karátovými diamanty a 175 gramy zlata. Jeden takový vyjde na 89 tisíc eur, což je oproti Phantomu směšných 2,3 milionu korun. Ještě levnější kategorií pak bude 20 klíčů vyrobených pod názvem Quantum. Ani jim nebude chybět zlato, diamanty a drahé kovy, ale půjde o mnohem menší počty. Jejich cena bude 49 000 eur, tedy zhruba 1,3 milionu korun. A co vy, už máte v případě svého klíče ke štěstí jasno?

Máte nějak ozvláštněný klíč ke svému autu? Máte na něm snad nějaký amulet pro štěstí? A jak funguje? Těšíme se na vaše zkušenosti a postřehy v diskusi

Reklama

Související témata:
Drahé kovy
Načítám