Hlavní obsah

Postrach v podobě ztracených klíčů. Kolik vás to bude stát?

Foto: Pexels

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může se to stát každému z nás, a tak je dobré být připravený. Mluvíme o ztracených klíčích od auta, což se řadí na přední příčky našich nočních můr. Nesmějte se, můžou vám spadnout do kanálu, můžete je vytratit během lyžování, ale i zapomenout v restauraci. A problém je na světě. Jak ho řešit?

Článek

Jsme jen lidé, kteří prostě občas ztrácí věci. Máme spoustu starostí, děti nás zlobí a v práci jsme se řadu týdnů nezastavili. Klíče od auta jsou pak věcí, na kterou už se náš mozek nemá sílu soustředit, a tak je jejich ztráta velmi častou potíží, s níž se musí řidiči poprat. Nejlepší je, když máte u někoho, nebo alespoň u sebe doma, klíče náhradní. Jejich doručení k vám pak je otázkou maximálně několika hodin.

Co ale s tím, když náhradní klíče nemáte? Myslete na to, že je někdo mohl najít nebo že vám je cíleně ukradli. Pak je dobré auto zabezpečit proti odjetí, s čímž vám může pomoci policie nebo pojišťovna. Na auto mohou nasadit botičku do té doby, než problém s klíčem vyřešíte. Ovšem teď začne ta dražší část celé této lapálie. Musíte zavolat do servisu a vysvětlit jim váš problém. Budou chtít VIN kód vozu, a podle něj nechají u automobilky vyrobit náhradní klíč. Ovšem počítejte s tím, že toto je možné vyřešit jen v autorizovaných servisech. Automobilky nikomu jinému informaci o klíči k vozu nedají.

Problém ale je, když má auto jiné zámky, do kterých klíč, byť nově vyrobený, nebude pasovat. Pak je potřeba auto nechat odtáhnout do servisu, kde jsou schopni vyměnit zámky.

Ovšem to se bavíme o starších autech, kde taková operace není problém a stále jde o jednoduchý kovový klíč maximálně s imobilizérem. Co s těmi novějšími, které mají klíče spárované s řídicí jednotkou? Tam už to tak snadné a levné není. Pro představu, cena nového klíče u poslední generace BMW X5, tedy dálkové ovládání + zásuvný klíč, vyjde na 7 400 Kč. Mysleli byste si, že u aktuální generace Škody Octavia to bude cenově lepší? Tak byste se, stejně jako my, pletli. V autorizovaném servisu si řeknou přesně 8 144,49 Kč. Ovšem, i s prací a DPH.

U škodovek ještě zůstaneme. Ostatně, jsou na našich silnicích nejhojněji zastoupené, tak to má opodstatnění. V případě vyřešení u dvojkové Octavie si musíte připravit 7 618 Kč. U první generace to pak je 7 373 Kč. Znovu jde o ceny se započtenou prací mechanika a DPH. A co Fabia? Ztracené klíče v jejím případě vyjdou jen o něco levněji. V případě první generace to je 6 393 Kč, druhé generace 6 130 Kč a v případě aktuální generace jde o částku 5 917 Kč. Jak vidíte, nic moc levného to není. S veškerou naléhavostí proto doporučujeme, pokud nemáte, nechat si udělat náhradní klíč od auta a ten mít vždy doma. Nikdy nevíte, kdy se vám může hodit.

Pomůže pojištění

Pokud máte sjednanou správnou pojistku na své auto, je dost dobře možné, že vám ztracené klíče a následné problémy s tím spojené zaplatí pojišťovna. „Ztrátu či zabouchnutí klíčů řeší pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Ale i tady je potřeba přemýšlet a číst pojistné podmínky, protože pojišťovny tuto služby většinou zařazují do příplatkových asistenčních služeb. Často je totiž ztráta klíčů v pojistných podmínkách zahrnuta do chyby řidiče, jak to má například pojišťovna Uniqa. Allianz toto zase ošetřil v rámci tzv. neprovozuschopnosti vozidla, ale ztráta klíčů může figurovat také jako definovaná pojistná událost, jak to má Česká pojišťovna" vysvětluje Vladimír Srp, pojišťovací makléř společnosti Finkap s. r. o.

Tento problém může být jasně vyhledatelný v seznamu případů a situací, na které se asistence vztahuje (např. Generali), ale také se může schovávat ve společné části s názvem Záměna pohonných hmot / Ztráta klíčků od vozidla nebo jejich uzamčení ve vozidle (např. Kooperativa). Stejně tak je nutné si předem zjistit, v jakém územním rozsahu je služba nabízená, tedy jestli pouze v ČR nebo i v zahraničí, a rovněž její finanční limity.  Nemilým překvapením pro řidiče se může stát i skutečnost, že pojišťovna uhradí jen výjezd a nikoliv materiál. To by mohlo nastat třeba při nutnosti výměny zámku.

Stručně řečeno se dá říct, že co jiná pojišťovna, to jiný přístup. A samozřejmě, že na trhu možná existuje i pojišťovna, která takovou záchranu řidičům nenabízí. Doporučuji proto každému, kdo v případě ztráty klíčů nechce bezmocně stát u svého auta, aby si předem podrobně pročetl pojišťovnou nabízené asistenční služby a vybral tu správnou.“

Reklama

Načítám