Hlavní obsah

Simulace nehody ukazuje, jak nebezpečné je projet červenou

Foto: IIHS

Simulace nehody při průjezdu na červenou

Každý řidič několikrát za den projede světelnou křižovatkou a automaticky předpokládá, že ten, který má červenou, zastaví. Bohužel jsme ale stále jen chybující lidé a čas od času bohužel někteří semafory nerespektují. Jak to pak může dopadnout? Následující video vám to přiblíží a působí až děsivě.

Článek

Nerespektování červené na semaforu je z pohledu zákona vážný dopravní přestupek. Ten, který se tohoto jednání dopustí, dostane 5 trestných bodů, přičemž pokud ho policie přistihne přímo při činu, hrozí mu pokuta do výše 2 500 Kč. Ve správním řízení se částka zvedá na 5 000 Kč nebo až 7 500 Kč, spáchá-li tento přestupek 2x a vícekrát za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců. V tomto případě dotyčnému řidiči může být udělen i zákaz řízení, a to na dobu od jednoho do šesti měsíců.

Ovšem všechno jsou to jen drobnosti v porovnání s faktem, že právě při tomto přestupku mohou umírat lidé. Případné nárazy totiž přicházejí z boku, kde auta nemají takřka žádné deformační zóny. I v malé rychlosti může být takový náraz fatální. A co teprve při rychlosti kolem 50 km/h, což je maximum, které je nejčastěji ve městech povoleno. Na fakt, že nehoda při nerespektování červené na semaforech je velmi nebezpečná, upozorňuje i americká organizace IIHS.

Ta v rámci crash testu proti sobě poslala Chrysler Sebring z roku 2007 a Ford F-150 z roku 2010. Myslíte si, že jde o nějaký nestandardní výběr aut? Kdepak, jde o ukázku reálné dopravní nehody, která se před pár lety stala v Arizoně. Z videa je patrné, že řidič Fordu nehodu zvládl více méně bez úhony, čemuž jistě pomohly právě ty deformační zóny, které má vpředu každé auto.

Ovšem náraz do dveří Chrysleru byl velmi silný a jeho řidič byl tehdy převezen do nemocnice s vážnými zraněními. Naštěstí přežil. A přitom jen stačilo dávat pozor. Podle IIHS by pomohla přítomnost kamer na semaforech, ale upřímně tomu nevěříme. Ten, který omylem nebo schválně nerespektuje červenou, přece nebude řešit nějaké kamery. Je to bohužel jen na zodpovědnosti každého z nás.

Reklama

Načítám