Hlavní obsah

SUV od Mitsubishi se jmenuje Eclipse. Nic už není svaté!

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prvních ohlasů z novinářských testů plně fungující muly to asi bude schopný konkurent Nissanu Quashqai, ale my se pořád nemůžeme přenést přes návrat slavného jména. Eclipse má přece vypadat jinak.

Článek

Už když začal Ford prodávat v Číně budgetový model pojmenovaný Escort, který ovšem s hatchbackovou legendou neměl nic společného, mělo nám dojít, že historie je tu jen od toho, aby se znovu a znovu dojila. Jedna věc je, když si Honda postaví novou NSX, která sice vypadá jinak a má jiný pohon, ale pořád spadá alespoň plus mínus do stejného segmentu. Jenže Mitsubishi Eclipse bylo odjakživa cenově dostupné kupátko, nijak zvlášť výjimečné. Nebýt prvního dílu Rychle a zběsile, který proslavil druhou generaci tohoto vozu, asi by si na Eclipse nikdo nevzpomněl. Jenže tuningová scéna se téhle předokolky s přeplňovaným dvoulitrem ujala a Eclipse se tak na pár let stala oblíbeným artiklem mezi samo-domo tunery. A ti teď s šokem sledují, že se jejich "ikona" vrací zpátky do hry, ovšem jako plnohodnotné SUV.

Foto: Archiv Garáž.cz

Je to ironie, protože v novém balení bude Eclipse pravděpodobně mnohem populárnější než původní kupátko. Mitsubishi definitivně ustupuje od tradičních osobáků a sází všechno na SUV vlnu. Je to jeden z důvodů zaříznutí Lancera, na jehož místo nastoupí právě Eclipse, designově vycházející z konceptu Mitsubishi XR (finální podobu si ovšem automobilka šetří na autosalon v Ženevě, takže se musíte smířit s pár let starými obrázky XR - výsledek bude líbivý, ale trochu méně, než bychom chtěli, ostatně jak už to tak bývá). Redaktoři britského Auto Expressu už jezdili se zamaskovanou mulou, která měla pod kapotou přeplňovanou patnáctistovku a automat CVT.  Závěry nejsou překvapivé. Auto je na zkráceném podvozku Outlandera s víceprvkovou zadní nápravou velmi schopné a pohodlné, uvnitř prostorné a s CVT tak trochu líné. Jinými slovy má předpoklady se prodávat na globálním trhu jako čerstvě upečený chleba.

Foto: Archiv Garáž.cz

A protože je Mitsubishi opravdu hodně rozjeté, chystá Nissanu další vrásku do čela, tentokrát v podobě konkurence Nissanu Juke. Vůz by měl vycházet z konceptu Mitsubishi eX a dočkat bychom se ho mohli už v roce 2019. A pokud chce automobilka pokračovat v absurdním vykrádání hrobů, může ho pojmenovat třeba Colt.

Reklama

Načítám