Hlavní obsah

Subaru Forester: STi se nedočká ani Austrálie

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chvilku se v kuloárech proslýchalo, že kromě Japonců se posíleného motoru i image dočkají i fanoušci Subaru v Austrálii. Nakonec tu Subaru servíruje verzi, která je někde na půli cesty.

Článek

Můžete pořád dokola tvrdit, že jediné správné STi bude vždycky Impreza (resp. WRX), ale doba se mění a portfolio každé automobilky se rozšiřuje. A když pomineme tanečky kolem BRZ, tak co jiného vlastně dává byznysově smysl, než rychlé SUV, které u jiných automobilek často přichází s nekřesťanskou cenovkou a často kompromitovanými schopnostmi v terénu? Uzrála na něj doba ve chvíli, kdy se pod kapotou Foresteru konečně objevil turbomotor. A Japonci nelenili, základní dvoulitr z verze XT posílili o čtyřicet koní a náležitě Forestera vyšperkovali. Na domácím trhu to ostatně nedělali poprvé - v roce 2004 tu představili Forester druhé generace v provedení STi s výkonem 315 koňských sil a hodně radikálním stylingem. Velká pecka, nemyslíte?

Foto: Archiv Garáž.cz

A čtvrtá generace přivedla STi zpátky, tentokrát v trochu krotším provedení, s dvoulitrem silnějším o čtyřicet koní (tj. 280 koní) a spoustou STi komponentů a samozřejmě i odznáčků. Australani si na něj brousili zuby, vždyť by ho stačilo jen přivézt jak je. Jenže Japonci si nechali rodinné stříbro pro sebe a Australanům posílají pouze variantu tS, což je v zásadě oněch standardních 240 koní z modelu XT, které si můžete dopřát i v českém autosalonu, ovšem tentokrát s přepracovaným podvozkem vytuněným součástkami od STi, brzdami Brembo a stylovými černými doplňky. Sportovnější a prémiovější je také interiér s červeným prošíváním nebo tlačítkem start a dalšími stylovými prvky. 

Subaru Forester tS bude stát v Austrálii nad modelem XT, který je tu velkým hitem. Do další generace už by ale automobilka opravdu měla uvažovat o globálním modelu STi pro oblíbené SUV. Konkurence totiž nespí a hot SUV se brzy stane trendem i v nižších cenových kategoriích. 

Reklama

Načítám