Hlavní obsah

Stavbu testovacího polygonu BMW podpoří vláda 528 miliony

Foto: BMW

Možná podoba testovacího centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je to definitivní, teď už i víme, kolik za to zaplatíme. BMW postaví do sedmi let na Sokolovsku testovací centrum pro autonomní vozidla a česká vláda na to schválila investiční pobídku ve výši 528,75 milionu korun. Přibližně polovinu této částky tvoří odpuštění daně z příjmu, druhá polovina jsou přímé investice.

Článek

BMW uvádí, že konkrétně jde o centrum pro vývoj vozidel a asistenčních systémů. Do jeho vybudování investuje 2,55 miliardy korun, z čehož bude 1,3 miliardy za strojní vybavení. Česká vláda pak schválila investiční pobídku, podle které odpustí BMW 201,8 milionu na dani z příjmu, 255 milionů pak dá na pořízení majetku, 46,9 milionu investuje do rekvalifikace a školení zaměstnanců a 25 milionů tvoří dotace nových pracovních míst.

Centrum má zahájit provoz do konce roku 2022, a tak aby se všechno stihlo, BMW chce nejpozději do konce příštího roku získat stavební povolení. Již nyní je ale jasné, že plocha centra by měla být v rozloze cca 500 hektarů a jedná se o bývalou výsypku těžby hnědého uhlí. V místě taky vznikne cca 250 nových pracovních míst, podle magazínu zdopravy.cz mluví firma o vytvoření až 450 míst, není však schopna specifikovat, zda půjde přímo o kmenové zaměstnance BMW nebo o pracovníky na straně dodavatelů.

Příjemcem investiční pobídky bude nová společnost, která v Sokolově vybuduje technologické centrum se zaměřením na vývoj vozidel a asistenčních systémů řidiče. Skupina BMW již vyvíjí metody vysoce automatizovaného, resp. autonomního řízení vozidel v centrech v Mnichově a ve francouzském Miramas, na Sokolovsku tak půjde o její třetí centrum.

Podle informací BMW jde o největší investici automobilky ve východní Evropě. Má nabídnout více než 100 kilometrů zkušebních drah, dále technická zařízení, zkušební systémy na odolnost proti korozi, laboratoř klimatických zkoušek...

Testovací centrum u Sokolova nemá být v ČR jen jedno, polygon pro autonomní auta chce do konce roku 2022 postavit u Stříbra také investiční skupina Accolade. A už dříve ohlásilo záměr státního zkušebního okruhu také ministerstvo dopravy.

Reklama

Načítám