Hlavní obsah

Stařečkové mají vjezd do Paříže zakázaný

Foto: Archiv Garáž.cz

Kontroverzní nařízení začne platit již brzy. Ve všedních dnech budou mít auta starší dvaceti let vjezd do francouzské metropole zakázaný. A bude hůř...

Článek

Není to zas taková novinka, ekologické plakety vídáme u německých sousedů už dlouhé roky a zvykli jsme si, že do center mnoha měst prostě se starým autem nesmíme. Paříž ovšem zavádí ve všední dny plošný zákaz vjezdu aut starších dvaceti let a motocyklů starších sedmnácti let. Doplníme ještě, že už poměrně dlouho platí na území francouzského hlavního města i zákaz provozu autobusů starších patnácti let.

Starší vozy jsou v tzv. sedmé skupině, která bude mít vjezd do Paříže povolený jen o víkendech a svátcích, kdy je provoz menší. Mladší vozy se podle emisí rozřadí do šesti skupin, pro které budou platit další omezení. V první skupině jsou samozřejmě hybridy a elektromobily coby zástupci nejšetrnější dopravy.

V roce 2020 by pak chtěla Francie ještě přitvrdit a vyautovat cokoliv staršího jedenácti let. Žádné šrotovné se zatím v souvislosti s tímto nařízením nechystá. Podle aktuálních statistik zákaz postihne zhruba deset procent aut registrovaných na území hlavního města. Na kolik ono procento vystoupá v roce 2020? To zatím nelze odhadnout. Za sebe jenom dodáme, že rozhodně nejsme fanoušky plošných zákazů, protože řada starších vozů může mít emise na úrovni těch nových, nehledě na výjimky typu Dieselgate, kdy pouhý rok výroby vůbec nic neřeší.  

Reklama

Načítám