Hlavní obsah

Souboj supersportů - Nissan GT-R byl zostuzen (video)

Drag race je jeden z nejoblíbenějších závodů nejen v Americe, ale také v Evropě. Jde o souboj aut na rovném úseku o délce čtvrt míle, kde se ukáže jejich síla a schopnost sprintovat. Vlastně by se dalo říci, že mezi supersporty se začalo pořádně závodit až s příchodem nejnovějšího Nissanu GT-R. Ten největší drag race pořádá od roku 2011 redakce časopisu Motor Trend.

Článek

Dokazuje to také fakt, že se zatím šesti ročníků Nissan GT-R zúčastnil pěti. Ve výběru supersportů nebyl pouze jediný rok, loňský, 2015. Pokud se podíváte na všechny ostatní ročníky tak zjistíte, že dalším často nasazovaným autem je Audi R8. A právě mezi nimi probíhá souboj i v nejnovějším vydání. Je to souboj rozdílných pojetí supersportovního vozu. Nissan GT-R přezdívaný Godzilla používá pohon všech kol, který pohání dvakrát přeplňovaný šestiválec, propojený s dvouspojkovou převodovkou. Je to neskutečně efektivní stroj, který vám dokáže přitlačit orgány na záda a pro mnoho řidičů je to ztělesnění nejlepšího zvětšovače ega. 

Proti tomu je tady Audi R8, které má také pohon všech kol, ale "pouze" atmosférický desetiválcový motor, který proti Nissanu postrádá větší porci točivého momentu. Audi také používá dvouspojkovou sedmistupňovou převodovku. Na první pohled by se mohlo zdát, že Audi R8 nemá proti Nissanu šanci. Už dvakrát tento souboj prohrálo. Jenže časy se mění a nejnovější generace supersportovní R8 je doslova vynikající. Kluci z časopisu Motor Trend si vždycky do svého drag race brali i slabší sportovní auto, pro srandu. Jednou to bylo Subaru BRZ, pak Focus ST, Fiesta ST nebo dokonce Mazda MX-5. Důležitější je však výsledek toho letošního závodu. 

Na start se postavilo 12 zajímavých supersportů. Tentokrát dokonce nezbylo místo na "obyčejné" sportovní auto a z výběru vypadl také Aston Martin V12 Vantage, kterého nahradil brutálně silný Dodge Charger Hellcat. Toho pak doplnila Acura NSX, Ford Mustang Shleby GT350 R, Porsche 911 Carrera S, Chevrolet Camaro SS 1LE, BMW M4 GTS, Dodge Viper ACR, Jaguar F-Type SVR, Mercedes AMG GT S, McLaren 570 S, Nissan GT-R a zmíněné Audi R8 V10 Plus. 

A jak to tedy nakonec dopadlo? Audi deklasovalo Nissan hned od startu. Vystřelilo vpřed a Nissanu GT-R postupně ujíždělo, až nakonec vytvořilo rekord za všech šest let. Cíl protnulo s časem 10,6 sekund. Obdivované GT-R však nedojelo do cíle ani na druhém místě. Před něho se ještě dostal McLaren 570S s pohonem pouze zadních kol, což je neuvěřitelný výsledek. Nakonec až na třetím místě se umístil Nissan GT-R s časem 11,3 s, což je za pět let účinkování jeho 4. nejhorší čas. 

Jak šla historie drag race časopisu Motor Trend

2011: Nissan GT-R11,2 s
2012: Lamborghini Aventador10,8 s
2013: Nissan GT-R Track Pack11,0 s
2014: Porsche 911 Turbo S10,9 s
2015: Chevrolet Corvette Z06 (Z07)11,4 s
2016: Audi R8 V10 Plus10,6 s

Reklama

Načítám