Hlavní obsah

Smutný dopad inteligence aut Tesla. Lidé v nich jezdí na mol

Foto: Tesla Motors

Tesla Model S

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modely americké značky Tesla jsou velmi oblíbené hlavně mezi milovníky moderních technologií. Je to hlavně proto, že nabízí jistou formu systému autopilot, který ovšem stále neslouží k tomu, aby se z řidiče stal jen pasažér. To dokonce zakazují zákony na celém světě. Přesto to někteří nerespektují a do Tesel sedají opilí, za volantem si čtou nebo spí.

Článek

Tesla způsobila malou revoluci. O čem jsem zatím jen četli v knížkách nebo sledovali ve filmech, to Tesla uvedla do života. Mluvíme o systému, který pojmenovala jako Auto Pilot a jenž je ze své podstaty určen k tomu, aby z auta dělal jen přepravník, který nás dostane z bodu A do bodu B. Ovšem systém je stále v testovací verzi, ačkoliv je již velmi vyspělý. Nicméně jeho plné nasazení, tedy to, že řidič bude v autě jen sedět a do řízení nebude zasahovat, je prakticky po celém světě stále zakázáno. Navíc, pokud bychom ho chtěli plně využívat, musela by být i všechna ostatní auta na silnicích přepnutá do podobného systému, protože, jak známo, chybu dělají lidé. Ne stroje. A pokud by se na jedné silnici potkal chybující člověk a takřka dokonalý soubor drátků a obvodů, mohl by vyvstat problém.

I sama americká automobilka na to neustále upozorňuje, ale bohužel se stále najde dost těch, kteří si myslí, že pro ně upozornění a zákony neplatí. Všechny nehody vozů Tesla se staly při zapnutém systému Auto Pilot a ve chvíli, kdy se řidiči plně nevěnovali řízení. Prostě zkoušeli, co to vlastně umí a výsledkem je bohužel několik mrtvých. Systém funguje tak, že je schopen auto udržet v jízdním pruhu a reagovat na to, co se kolem něj děje. Ale jen po omezenou dobu. Po jejím uplynutí nutí řidiče, aby vrátil ruce na volant a řídil. Našlo se ale několik vychytralých šílenců, kteří vyrobili různá závaží, která simulují to, že mají ruce na volantu. Dokonce se našli i tací, kteří prostě na volant přidělali plechovku s pitím. Její hmotnost pak systém obelstila.

Jeden by si myslel, že už se majitelé Tesel poučili a dál takové nesmysly zkoušet nebudou. Případ z amerického Redwood City ale ukazuje opak. Policisté si na tamní dálnici všimli Tesly Modelu S, jejíž řidič vypadal zvláštně. Rozhodli se ho zastavit, ovšem Alexander Joseph Samek, jak se řidič jmenuje, na jejich výzvy nereagoval. Vlastně se ani nepohnul. Policisté auto pronásledovali několik kilometrů, až jej nakonec museli násilím zastavit. Ovšem nečekejte pomačkané plechy a situace připomínající hollywoodský film. Naopak! Policistům patří velká poklona, protože si uvědomili, že systém Tesly umí reagovat na okolní provoz. Proto jeden policejní vůz najel před auto a jeden vedle něj. Systém obě auta zaznamenal a začal společně s nimi zpomalovat až do úplného zastavení.

Pak ale přišlo další překvapení. Alexander v autě spal tak tvrdě, že ho ani tohle nevzbudilo. Navíc byl silně opilý. Policie dokonce musela rozbít okno auta, aby ho z něj vůbec dostala. Dotyčnému hrozí obvinění z ohrožení a vězení. Nicméně je otázkou, jak je možné, že Tesla jela tak dlouho sama. S největší pravděpodobností její majitel (těžko hovořit o řidiči) použil právě nějaké to závaží, které systém zmátlo. Může nakonec mluvit o velkém štěstí. Jeho jízda, respektive jízda Tesly, mohla dopadnout opravdu ošklivě. Policistům se za takovou práci klaníme!

Reklama

Související témata:
Opilí řidiči
Načítám