Hlavní obsah

Smutný den na Dakaru, zemřel portugalský motorkář

Foto: Dakar Rallye

Na Dakaru startoval už potřinácté. Jednou měl vítězství na dosah, pravidelně patřil k těm nejlepším

Byl to jeden z nejzkušenějších závodníků ve startovním poli. V roce 2015 dojel na Dakaru druhý za legendárním Marcem Comou, čtyřikrát byl v první desítce, letos jel svůj třináctý Dakar. Nedojede ho. Portugalský závodník Paulo Goncalves zemřel po nehodě během 7. etapy Dakaru 2020. Je letošní Dakar příliš rychlý závod?

Článek

Po pěti letech si dakarská rallye vybrala nejtěžší daň. Čtyřicetiletý motorkář těžce havaroval na 276. kilometru dnešní etapy, a přestože u něj byl zdravotnický vrtulník za pouhých osm minut, zemřel během převozu do nemocnice. Je to dost možná i kvůli tomu, že letošní Dakar je jeden z nejrychlejších, ne-li nejrychlejší v historii slavné soutěže vůbec. Vítěz sedmé etapy Carlos Sainz měl po 546 ujetých kilometrech rychlostní průměr 128 km/h!

Foto: Reuters

Paulo Goncalves jel na letošním Dakaru na 46. místě a neměl už reálnou naději na nějaký skvělý výsledek

Paulo Goncalves měl zkušeností na rozdávání a byl to drsný motorkář se vším všudy. Legendární je jeho video z roku 2016, kdy ošklivě havaroval ve vysoké rychlosti, ale okamžitě znovu naskočil do sedla a pokračoval dál v závodě. Tyto obrázky jsou nyní mylně vydávány za nehodu, při které přišel o život.

Nicméně Goncalves i v sedmé etapě havaroval ve vysoké rychlosti, a když se u něj objevil další jezdec, byl v bezvědomí. Přes okamžitou resuscitaci a rychlý transport do nemocnice Layla Hospital se ho nepodařilo zachránit. V bivaku bude dnes smutno. Ale taky se bude řešit, jestli by se pro příští roky nemělo něco změnit.

„Tohle je dálniční závod,“ řekl v cíli Jakub Przygonski, polský závodník, který jede s Mini. „Nelíbí se mi podobné rychlostní zkoušky, jako byla tato.“ Martin Prokop si sice v v celkovém pořadí polepšil, ale ani jemu se nelíbí závodění po rovných pláních, občas proložené nějakým menším dunovým polem. „Tohle by projelo úplně normální auto, jen by nebylo tak rychlé,“ vrtí Prokop hlavou. „Letíte po plání, držíte plný plyn, a když přijde konečně nějaká menší duna, tak se dá nakonec taky přejet naplno. Čekal jsem, že Dakar v Saúdské Arábii bude těžký, ale je sakra rozdíl, jestli je těžký, nebo jen rychlý.“ A týmový manažer MP-Sports Quirin Müller dodává: „Budu to řešit s ředitelstvím závodu. A myslím, že nebudu sám.“

Foto: MP-Sports

Martin Prokop na rychlost soutěže upozorňuje už od začátku

Spokojený nebyl ani Martin Macík, který závodí s kamionem: „Všechno nám funguje, nemám důvod si stěžovat. Ale jedno je jisté – chybí mi těžký Dakar.“ A podobně mluví i průběžný vítěz Španěl Carlos Sainz: „Je to jiný Dakar, než na jaký jsme byli zvyklí, a jiný Dakar, než jsme čekali. Podmínky jsou sice stejné pro všechny, ale… Mrzí mě, co se Paulovi Goncalvesovi stalo.“

Ještě kategoričtější je v hodnocení letošního Dakaru Ondřej Klymčiw, který má bohaté zkušenosti v sedle motorky, ale letos jede jako šéf týmu a má u sebe dva americké a jednoho jihokorejského jezdce. „Ředitel soutěže David Castera slíbil jiný Dakar, ale přestože na té trati nejsem, tak to považuji za velké selhání v přípravě a výběru trati. Diváci u televize a snad i někteří sponzoři chtějí vidět videa, kde jsou dlouhé skoky na motorce v rychlostech přes 150 km/h, kde auta jedou v rychlém smyku a kde létají kamiony vzduchem, ale není to dobře. V této rychlosti už nepředvedete žádné jezdecké umění, to prostě jen zavřete oči a držíte plyn.“

Foto: Ondřej Klymčiw official

„Jednou jsem vzal na soutěž manželku. Chtěl jsem se předvést a jel jsem hodně rychle. Místo pochvaly mi ale řekla, že se jí udělalo špatně, jak rychle jsem jel kolem,“ vzpomíná Klimčiw

„Paulo tady závodil dlouhé roky, každý ho znal. Byla to známá postava téhle rallye, jsou to pro nás těžké chvíle," řekl ředitel soutěže David Castera. V Portugalsku, kde je Dakar velmi populární, jsou fanoušci v šoku „Zemřel, když se pokoušel splnit si sen a vyhrát jednu z nejtěžších a nejnebezpečnějších rallye na světě, na které vždy výborně reprezentoval naši zemi," zveřejnil v tiskovém prohlášení prezident Marcelo Rebelo de Sousa.

Foto: Dakar Rallye

Sainz nemá s rychlostí problém, ale přesto říká: Je to jiný Dakar, než jsme čekali

40letý jezdec je 29. obětí legendární soutěže z řad závodníků a navigátorů. Naposledy zemřel před pěti lety v Jižní Americe polský motocyklista Michal Hernik. Na trati se Goncalvesovi snažili pomoci slovenský závodník Štefan Svitko a loňský vítěz Toby Price.

Reklama

Načítám