Hlavní obsah

Smíchovská radnice přichystala řidičům další dárek

Foto: Archiv Garáž.cz

Prázdniny se chýlí ke konci, provoz v Praze opět naroste do původních rozměrů, takže co pro řidiče připravit k novému školnímu roku? Smíchov naděluje plošné snížení rychlosti a rezidentní parkování.

Článek

Už jsme o tom psali několikrát, takže se pokusím být klidný a k dojmům přidat i nějaké ty pojmy. Jde to ale těžko, když si člověk uvědomí, že Anděl a vlastně celý Smíchov byl mnoho posledních let jednou z nejživějších čtvrtí celé Prahy. Spousta nových obchodů, rušných barů a restaurací, na Andělu je i ve tři ráno extrémně živo, prostě tepající městská část. A do takové auta přirozeně patří. Nechci tvrdit, že se na Smíchově doposud dalo parkovat snadno a jezdit rychle, ale radnice nyní obojí pro jistotu uvádí do kómatu. O parkovacích zónách už jsme psali - bude to důvod, který vyžene do parkovacích garáží obchodních center ještě více vozů a je jen otázkou času, kdy maják v moři beznaděje - obchodní centrum Nový Smíchov - začne za parkování účtovat peníze už od první a nikoliv až čtvrté (o víkendu dokonce šesté) hodiny, jako je tomu doposud.

Foto: Archiv Garáž.cz

Úředníci ale měli pocit, že okrást ze dne na den (a ten den nastane už v příštím týdnu) majitele vozů o parkovací místa nestačí. Na stejný termín tedy naplánovali i plošné snížení rychlosti z 50 km/h na 30 km/h v řadě smíchovských částí. Připouštím, že na řadě míst se v ranní špičce stejně nehýbete rychleji než náměsíční chodci, ale tímto se špička promění v celodenní a to s sebou přinese úplně stejný jev jako v Karlíně, kde už tuhle třicítkovou revoluci zavedli dříve. Prudce tu stoupnul počet ťukanců, který agresivní a roztržití řidiči v nekonečných šňůrách chtě nechtě vyrobí. 

Ale to samozřejmě radnici netrápí. Geniálním trikem plánovačů je totiž využití snížené rychlosti k zúžení komunikací a tím vygenerování většího počtu placených parkovacích míst. 

Takže pozor od 24. srpna se tu jezdí se zataženou ruční brzdou. A bacha by si měli dávat i cyklisti. Ta třicítka je na kole jako nic.

Reklama

Načítám