Hlavní obsah

Slavný 11foot8 most bude zvýšen. Jenže ne o moc…

Foto: Mark Clifton/Flickr

Vypadá nevinně, ale korbu náklaďáku rozpáře tak snadno, že si vysloužil přezdívku „největší otvírák konzerv na světě“

Železniční most v Durhamu v Severní Karolině není ničím extra výjimečný. Není nijak krásný, není rekordně dlouhý ani nemá vysokou únosnost, prostě se prakticky ničím neliší od spousty jiných mostů. Přesto se stal slavným – jeho světlá výška 11 stop a 8 palců (3,56 m) se totiž stala osudnou spoustě vyšších aut, která si na něm vylámala plechy.

Článek

Nehody jsou tu na tak pravidelné bázi, že si vysloužil svůj vlastní kanál na YouTube. Na videích můžete vidět, jak stíná střechy rovným dílem dodávkám i náklaďákům, autobusům nebo třeba tahačům stavebních strojů. Nepomohly výstražné značky, ochranný plech ani nepřehlédnutelný blikající transparent, zákeřný most si připisuje nové oběti na měsíční bázi.

Místní dopravní oddělení to už ale přestalo bavit a rozhodlo se železniční most zvýšit, aby naopak snížilo nehodovost. Má to jeden problém – nezvýší ho o moc. S ohledem na výškový profil železniční trati je totiž možné zvednout ho pouze o skromných 8 palců (20 cm).

Upřímně, nejsme si úplně jistí, že těch pár centimetrů nějak zásadně sníží počet srážek s hlupáky, kteří neznají výšku svého auta. Pravděpodobnější je, že se kanál prostě přejmenuje na 12foot4 a pojede dál…

Reklama

Související témata:
Železniční most
Načítám