Hlavní obsah

Skvělý dokument Apex je k vidění i na českém Netflixu

Foto: Archiv Garáž.cz

Co je to vlastně hypercar? Tuhle otázku si klade nejnovější dokument od internetových kouzelníků jménem /Drive a hledá odpovědi u Bugatti, Porsche, McLarenu, Ferrari, Koenigseggu nebo Pagani.

Článek

Dokument, který původně vyšel krátce po představení Bugatti Chiron, je vlastně ideálním zarámováním období, v němž se začal výraz hypercar používat. Jako o prvním hypersportu se totiž mluvilo právě o Bugatti Veyron. Nikdo předtím neprolomil hranici 400 km/h, nikdo si neúčtoval za auto tolik co za letadlo nebo za jachtu. Nikdo tzv. na sílu nezkoušel prolomit fyzikální zákony. A dnes? Chiron přináší stejné ambice a sebevědomí, ale také musí čelit schopné konkurenci, ať už jde o svatou trojici hypersportů od Porsche, McLarenu či Ferrari, nebo o dva schopné malovýrobce, jejichž přístup ke stavbě aut snad ani nemůže být odlišnější. Horacio Pagani a Christian von Koenigsegg jsou svým způsobem hlavními hrdiny tohoto dokumentu, který vás provede letem světem děním kolem těch nejrychlejších, nejpokročilejších a nejobdivovanějších aut současné doby.

Foto: Archiv Garáž.cz

A pozvánku do téhle branže byste neměli odmítnout ani v případě, že tohle všechno sledujete, máte nakoukaný každý drift Chrise Harrise a naposlouchané každé moudro kluků z Jalopnik.com. Ano, v tomhle dokumentu najdete povědomé tváře a myšlenky, stejně tak některé útržky z rozhovorů s technickými řediteli velkých automobilek a mozky těch malých vám budou připadat jako opakování již řečeného, ale však ono je opakování matka moudrosti. A vždycky je příjemné si poslechnout, když ještě někdo vyznává ty pravé hodnoty a nemluví úplně z cesty.

Všichni účinkující jsou svým způsobem poslední naděje petrolheadů ve světě, který nadšeně hledí vstříc autonomním elektrifikovaným vozům. Hypersport, nástupce supersportu, je dost možná oním vrcholem potravinového řetězce - dinosaurem, který brzy vyhyne, ale navždy se na něj bude vzpomínat jako na ikonu, co už nelze trumfnout. I proto je nakoukání téhle devadesátiminutové lekce povinností.

Foto: Archiv Garáž.cz

A nebojte se, nebude to bolet. Jestli něco hoši z /Drive umí, je to audiovizuální forma. Tohle automobilové porno má svůj původ na internetu. Parta fandů z Kalifornie se zhlédla v Top Gearu a rozhodla se ho trumfnout. Na natáčení celovečerního dokumentu si navíc půjčili 4K kameru a zužitkovali veškeré know-how. Zapomeňte na nudné mluvící hlavy, tady kamera v láskyplných detailech obletuje nádherná auta, jejichž výfuky štěkají do všech repráků, co máte doma. Jízdní záběry jsou podbarveny epickou filmovou hudbou a všechno má parametry hollywoodského spektáklu. To je další dědictví starého dobrého Top Gearu, jehož štafetový kolík přebírá čím dál tím víc schopných tvůrců. Apex je tak v pravém slova smyslu škola hrou, je nabitý zajímavostmi a názory, které jsou ovšem předkládány v tak neodolatelné formě, že budete hltat každé slovo. Zvlášť Paganiho umanutost, se kterou se snaží pokračovat v díle Leonarda Da Vinci, nebo Koenigseggova honba za dokonalým autem, pronásledována mnoha ústrky osudu, musí oslovit i člověka, který autům příliš neholduje. A zároveň zahřeje u srdce skalní fanoušky.

Foto: Archiv Garáž.cz

Apex je opravdu dokumentem pro všechny a zaslouží si co největší obrazovku, neřku-li rovnou kinosál, ačkoliv to je zatím jen zbožné přání. Doposud byl k dispozici jen na iTunes a Vimeu, ale teď je k mání i na české obdobě Netflixu. Sice k němu chybí české titulky, ale pokud zvládáte třeba online videa Chrise Harrise, nebudete mít problém porozumět, o co tady jde.

Apex je dokumentem pro všechny. Je to bez nadsázky kronika ze života hypersportu a škola hrou, která ohromí i poučí zároveň.   

Reklama

Načítám