Hlavní obsah

Škoda Kodiaq se hlásí do služby u Policie České republiky

Foto: Škoda Auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie ČR modernizuje svůj vozový park, a tak do svých služeb přijme speciálně upravená SUV Škoda Kodiaq vybavená výkonným benzinovým motorem, automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Článek

Vozy Škoda věrně slouží Policii České republiky už skoro tři dekády (od roku 1993 dodala automobilka Škoda ministerstvu vnitra více než 20 000 vozů) a nejnovější modely mladoboleslavské automobilky v této tradici pokračují. K Octaviím a Superbům se nedávno přidala i kompaktnější Scala, nyní se do služby hlásí velké SUV Kodiaq.

Dodávka vozů je součástí rámcové kupní smlouvy z roku 2020, která se týká zhruba 3 300 vozů Škoda, z nichž 1 853 připadá na modelovou řadu Kodiaq. V první várce dodá automobilka 500 speciálně upravených vozů – jsou poháněny benzinovým motorem 2,0 TSI s výkonem 190 koní (aby mohly být rychle na místě činu, případně pronásledovat prchající zločince), které přes automatickou dvouspojkovou převodovkou DSG (usnadňuje řízení a šetří mechanické komponenty pohonu) roztáčejí všechna čtyři kola (jistota při zhoršených povětrnostních podmínkách nebo při jízdě mimo zpevněné komunikace).

Foto: Škoda Auto

Škoda Kodiaq není žádný drsný off-road, ale terénu se nezalekne

Všechny vozy jsou ve stříbrné barvě a připravené pro aplikaci nepřehlédnutelných policejních polepů, jejich výbava vychází z úrovně Ambition (elektronická klimatizace, světelný a dešťový senzor, parkovací senzory, systém nouzového brzdění, centrální zamykání atd.), nad její rámec budou osazeny majáky na střechu, přípravou pro radiostanici a vybranými položkami ze sortimentu originálního příslušenství Škoda (například dělicí mříže do zavazadlového prostoru či koberce). Vozy tak budou plně připravené na náročnou policejní službu.

„Model Kodiaq patří k nejoblíbenějším SUV na českém trhu a jsme rádi, že bude nově pomáhat i v barvách Policie ČR. Právě volba tohoto modelu pro náročné podmínky služby podtrhuje oceňované vlastnosti vozů Škoda v podobě nízkých celkových nákladů na provoz, spolehlivosti a dobrého poměru užitné hodnoty a ceny,“ říká Jiří Maláček, vedoucí českého zastoupení společnosti Škoda Auto.

Foto: Škoda Auto

Kodiaq se přidá k policejním Octaviím, Superbům a Scalám

Dodávku vozidel uvítal také ministr vnitra Jan Hamáček. „Pokračujeme v první velké obměně policejního vozového parku po více než deseti letech. Policisté už dnes nejezdí v ojetinách, ale v kvalitních nových vozech,“ říká Hamáček.

„Pořízením vozů 4x4 se policie posouvá k optimalizaci vozového parku zejména ve vztahu k přímému výkonu služby. Příkladem umístění přestavěných vozidel jsou základní policejní útvary v horských oblastech, které jsou doposud vybavené běžným typem policejních vozidel. Kvalitativní posun je jak ve vybavení, tak hlavně ve zvýšeném a více chráněném podvozku,“ doplňuje policejní prezident Jan Švejdar.

Reklama

Načítám